VIDEO. Accident rutier și lecții de prim-ajutor în centrul Timișoarei

Un exercițiu de intervenție la un accident rutier a avut loc miercuri, în Piața Victoriei din Timișoara. Evenimentul a fost simulat de pompierii, polițiștii și medicii de la SMURD, care au tras un semnal de alarmă asupra neglijenței la volan și consecințele ei.

Intervenția simulată s-a desfășurat în cadrul proiectului „Road Safety” al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș, în parteneriat cu Societatea Studenților în Medicină din Timișoara și sprijinit de Comunitatea Moto Timișoreană.

„Din păcate, accidentele rutiere în care sunt implicate mai multe persoane și mai multe autoturisme, sunt din ce în ce mai dese. Suntem alături de organizatorii acestui eveniment pentru a atrage atenția asupra conduitei la volan și pentru respectarea celorlalți participanți la trafic. În acest sezon, a început și deplasarea pe biciclete și motociclete, din păcate numărul de astfel de accidente este din ce în ce mai mare. Accidentele în care sunt implicați conducători de motociclete sunt accidente foarte grave, din păcate multe s-au sondat cu decese”, a declarat Lucian Mihoc, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat.


Nu mai puțin de 226 de accidente grave, în urma cărora și-au pierdut viața peste 70 de persoane, au avut loc anul trecut în județul Timiș.

Trebuie să tragem un semnal de alarmă, iar această acțiune vrea să transmită un mesaj către opinia publică asupra gravității și impactului unui accident rutier. Să conștientizăm că atunci când greșim în traficul rutier, de multe ori poate să fie fatal. Principalele generatoare de accidente rutiere sunt viteza, cele două forme ale sale: viteză excesivă și viteză neadaptată la condițiile de drum, iar pe locul doi vorbim de indisciplina pietonală”, a declarat Ionuț Sîrbu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Timiș.

Numărul crescut de accidente rutiere a făcut și ca activitatea personalului medical să fie una intensă, în 2018.

„Publicul trebuie să înțeleagă cât de complexe sunt intervențiile la accidente rutiere, să înțeleagă că odată ajunși la locul intervenției, cei care fac parte din personalul medical nu pot interveni chiar imediat. Pe lângă faptul că pentru cetățeanul de rând e important să ia contact cu ceea ce se întâmplă la un accident rutier, și pentru noi este un prilej de verificare a abilităților și a modului în care putem interveni la un astfel de accident”, a declarat Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Timișoara.

În cadrul aceluiași eveniment, s-a desfășurat și un workshop de prim-ajutor. Cadrele medicale i-au învățat pe cei prezenți ce trebuie să facă în caz de accident și cum pot salva victimele.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/