La 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, oficialități locale și județene, dar și membri ai celor trei asociații de revoluționari din Caraș-Severin au participat, în Centrul Civic al Reșiței, la un eveniment comemorativ.
În aceste zile ne amintim de sacrificiul celor care au pierit în Revoluția anticomunistă de la Reșița, în memoria cărora s-a desfășurat astăzi în centrul municipiului un eveniment comemorativ la care au participat reprezentanți ai autorităților publice și revoluționari. A avut loc o slujbă religioasă și au fost depuse coroane și jerbe de flori la troița din centrul orașului.
„Reșița a fost unul dintre locurile care au scris istorie în acele zile. Curajul reșițenilor, manifestat încă din 21 decembrie, când au scandat «Jos comunismul!» pe străzile și în centrul orașului, a fost o inspirație pentru românii din alte colțuri ale țării. După Timișoara, Reșița a demonstrat că spiritul de solidaritate și dorința de libertate pot mobiliza o comunitate întreagă. Astăzi, ne aducem aminte de acei eroi care au ignorat pericolul, sfidând moartea și ieșind în stradă pentru un ideal: libertatea. Ei au fost cei care au avut curajul să spună «Nu!» dictaturii, să ceară dreptate și demnitate, să viseze și să lupte pentru o țară în care fiecare om să poată trăi liber. Este de datoria noastră să ne asigurăm că acele sacrificii nu vor fi niciodată uitate. Să cultivăm și să apărăm valorile pentru care acești oameni au luptat – libertatea, dreptatea, egalitatea de șanse și democrația. Tinerelor generații trebuie să le transmitem lecția curajului și responsabilității civice, pentru ca istoria să nu fie doar un eveniment în manuale, ci o sursă de inspirație pentru viitor”, a fost mesajul transmis de prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir.
Despre importanța momentului și despre emoția trăită în acele zile, liceean fiind, a vorbit președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.
„Mulțumesc celor care și-au dat viața atunci și celor care ne-au părăsit în acești ultimi 35 de ani. Vreau să spun un singur lucru, despre ceea ce a scos, atunci, oamenii în stradă. Revoluția din Decembrie 1989 a fost revoluție anticomunistă, împotriva unui sistem opresiv, impus de alții, dinspre Est. Ruperea de comunism a însemnat, după aceea, începerea unui parcurs european al României. Poate nu suntem toți mulțumiți de locul unde este România astăzi, în mod sigur se putea mai bine, dar principalul scop al revoluției, a fost ruperea de comunism”, a punctat, în alocuțiunea sa, președintele Silviu Hurduzeu.
Primăria Reșița a fost reprezentată la această manifestare comemorativă de viceprimarul municipiului, Daniel Călin. Un omagiu celor care au pierit în Revoluția din Decembrie 1989 au adus și șefii structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne.
Slujba religioasă și depunerile de coroane au fost continuate printr-o întâlnire cu membrii asociațiilor de revoluționari desfășurată la sediul Palatului Administrativ, cărora le-au fost înmânate, la final, diplome de recunoștință.