„Așa se nasc revoluțiile, așa s-a ridicat Timișoara în 89”, a afirmat viceprimarul Ruben Lațcău, după moartea lui Navalny, cel mai ferm opozant al lui Putin.
Moartea lui Alexei Navalny, cel mai ferm opozant al lui Vladimir Putin, a fost comentată și de către Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.
„Moartea lui Navalny e o poveste eroică cum timpurile și vremurile noastre nu mai au. În epoca sinelui cuantificat și ultramăsurat, în care industrii întregi se nasc pentru a servi doar ego-urile noastre, în care marele proiect de viață devine sinele, Navalny se întoarce în trecut și ne arată nevoia sinelui colectiv. A misiunii. A libertății obținute prin renunțarea la libertate. O poveste antică, medievală, spirituală, o poveste pe care civilizația umană și-a zis-o de-a lungul eonurilor de nesfârșite ori și care azi, în vremea progresului științific și tehnologic, s-a diluat în confortul incomprehensibil al vieții moderne”, a afirmat Ruben Lațcău.
Viceprimarul Timișoarei spune că dacă în Rusia ar fi milioane de Navalny, tirania ar cădea, la fel cum s-a întâmplat și în România, în decembrie 1989.
„Povestea reîntoarcerii în Rusia seamănă cu povestea lui Petru care fuge din Roma, qua vadis Domine, sau a omului lui Dumnezeu din Împărați 13 (pasaj care mi-a marcat copilăria), sau a lui Hector din Troia, în care destinul trebuie îmbrățișat iar individul nu este mai mult decât o bucată din marele plan. Oricare ar fi acel plan. Așa se nasc revoluțiile, așa s-a ridicat Timișoara în 89, când mii de oameni într-un decembrie rece au renunțat la sine pentru a fi o masă colectivă dispusă la sacrificiul suprem pentru libertate. Omul care se vede pe sine nu ca axis mundi ci ca pe o celulă dintr-un organism. Întrebarea ultimului deceniu, cum ne scăpăm de Putin – iar prin Putin a se înțelege orice regim tiranic – are răspuns. Când vor exista câteva milioane de Navalny în Rusia, tirania va cădea. Până atunci, milioane de eu-uri protejându-se pe sine”, a declarat Ruben Lațcău.