Viceprimarul Lațcău, critic la adresa conducerii Inspectoratului Școlar Timiș pe tema numirii directorilor unităților de învățământ

ruben latcau

Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei, și-a arătat nemulțumirea cu privire la faptul că Inspectoratul Școlar Timiș a ajuns să numească în funcțiile de directori de unități de învățământ chiar și persoane care au picat concursul. Lațcău spune că, în prezent, sunt aproape 30 de directori numiți de către conducerea instituției.

Inspectoratul Școlar Timiș, condus de Aura Danielescu (PSD), este criticat de către Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei. Motivul este acela că la nivelul mai multor unități de învățământ au ajuns să fie numiți în funcțiile de directori și de directori adjuncți persoane care au picat concursul.

Avem situații, din păcate, dese în care directori care cad examenul de titularizare sunt numiți ulteriori directori interimari de către conducerea inspectoratului. Iar în momentul în care avem aproape 30 de poziții de directori și de directori adjuncți de instituții școlare, deci vorbim de aproape jumătate din rețea, undeva la 30 – 40% de posturi care sunt vacante, gradul și interferența politică în școli este unul major. Pentru că aceste posturi vacante sunt numite de către conducerea care este și ea politic numită a Inspectoratului Școlar Județean. Deci vorbim de directori la mai multe școli din Timișoara, unele mai performante, altele mai puțin performante, unele mai mari, altele mai mici, care sunt de ani de zile în aceste poziții doar prin concurs politic al inspectoratului. Această situație cred că este una pe care ar trebui să o reducem, să o prevenim și să încercăm să nu o mai avem în Timișoara. De asemenea, eu cred că este un lucru pe care nu ni-l dorim, ca un director care cade un examen să fie a doua zi numit în post, printr-o semnătură a unui inspector. În momentul în care un examen este căzut, cred că este destul de clar că respectiva persoană nu se califică să dețină acea funcție. Ca atare, este un pic ciudat să fie numit a doua zi în post directorul care a căzut și sunt înregistrate mai multe cazuri punctuale”, a declarat Ruben Lațcău, joi, în ședința de îndată a Consiliului Local Timișoara.

Pe de altă parte, Radu Țoancă, consilier local PSD, i-a transmis viceprimarului Lațcău că acest lucru se întâmplă de zeci de ani, dar că nu a fost găsită încă o soluție. „Nu este vina nimănui, nici a inspectorului general, nici a inspectorilor adjuncți, cu atât mai puțin vina primăriei sau a consiliului local că acei oameni pică la concurs. Asta-i viața și nu înțeleg comentariul dvs. Veniți cu o soluție. Ori o soluție legală nu există la ora actuală”, a precizat Țoancă.

Ruben Lațcău a susținut în continuare că ar putea exista un pact politic la nivel local, astfel încât cei care cad examenele să nu mai fie numiți directori a doua zi.

În final, Radu Țoancă a propus ca președinții filialelor din Timișoara ai PSD, PNL și USR să se întâlnească pentru a veni cu o soluție comună. „Din câte știu eu, nu sunt vulnerabili la aceste numiri politici decât directorii și directorii adjuncți care nu promovează un examen. În momentul în care ai promovat un examen, patru ani ești la adăpost, ai o umbrelă”, a conchis pesedistul.