Via Transilvanica, drumul care… atrage în Caraș-Severin

turisti pe via transilvanica

Numărul turiștilor pe Via Transilvanica crește de la an la an. Mulți vin din străinătate iar Caraș-Severin deține cea mai întinsă porțiune din traseu.

Nu mai puțin de 256 de kilometri măsoară porțiunea denumită Terra Banatica, traversând județul Caraș-Severin. E greu de făcut o statistică a celor care străbat traseul însă Ștefan Ichim, membru al echipei Via Transilvanica, afirmă cu certitudine că numărul turiștilor crește continuu. „La început am fost rezervați pentru că orice început e greu. Majoritatea drumeților străbat doar o parte din traseu și de aceea e greu să estimezi numărul lor. Dar am observat însă o creștere a numărului drumeților, în special al celor străini”, spune Ștefan Ichim.

20 de kilometri din Terra Banatica se întind în zona Băuțar-Zăvoi, pe terasamentul fostei linii de cale ferate. Porțiune pentru care a fost nevoie de acordul CFR și de defrișarea vegetației pentru ca traseul să poată fi marcat. Cum însă natura își reintră în drepturi, anul trecut a fost nevoie de noi intervenții care să mențină traseul practicabil și să încetinească creșterea vegetației. „În 2021, am marcat traseul în Caraș-Severin, dar tot ce-am curățat atunci s-a pus la loc ulterior. Am fost nemulțumiți pentru că s-a întâmplat asta, dar anul trecut am curățat din nou acea porțiune adăugând pe alocuri și un strat de macadam. La capătul intervenției noastre, traseul arăta bine”, mai afirmă reprezentantul Via Transilvanica.

Anul trecut, Caraș-Severin a fost în cărți pentru a găzdui evenimentul anual dedicat Via Transilvanica, eveniment care s-a dorit ținut la Caransebeș. S-a discutat atunci deopotrivă cu primăria și cu conducerea muzeului întrucât s-a vrut organizarea de activități în centrul orașului și întâlniri de lucru la muzeu. Proiectul de anul trecut a „picat” însă se speră că evenimentul va putea fi ținut anul acesta. „Deocamdată nu putem spune nici unde și nici dacă se va ține dar avem în vedere acest eveniment. Poate fi Caransebeș. poate fi Reșița sau oricare altă locație de pe traseu”, a încheiat Ștefan Ichim.

Pe Via Transivanica, turiștii români și străini vor reveni de îndată ce vremea îi va „invita” la pas. Terra Banatica îi așteaptă cu o parte din frumusețile Banatului Montan.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/