Băncile care au acordat credite pe documente false

Pentru un împrumut bancar, fie el cât de mic, ţi se solicită un braţ de documente şi adeverinţe. Asta nu înseamnă însă că nu există riscul unor fraude. Mihai Buzatu, spre exemplu, a păcălit aproape toate băncile din oraş.

Reşiţeanul condamnat la zece ani de închisoare pentru că a escrocat mai multe bănci a demonstrat cât de uşor pot fi păcăliţi funcţionarii bancari să acorde credite de zeci şi chiar sute de milioane. Buzatu a avut nevoie doar de câţiva şomeri, disperaţi să câştige un ban fără să facă mare lucru, pentru a scoate miliarde de lei din bănci. Pe baza unor adeverinţe de venit întocmite în fals, unităţile bancare din oraş au acordat zeci de credite persoanelor pe care Buzatu le-a angajat fictiv.

BRD Groupe Societe Generale, în mai mult de zece cazuri, Bancpost, Banca Românească şi EFG Retail Services IFN au fost păcălite de Buzatu şi cei trei complici. O parte a prejudiciului a fost recuperată, dar băncile respective mai au de recuperat peste 2,5 miliarde de lei. Mihai Buzatu a fost obligat de către instanţă să plătească numai părţii civile BRD Groupe Societe Generale suma de 108.954,48 lei, reprezentând prejudiciu nerecuperat, dar acesta trebuie să mai achite sume la fel de mari şi celorlalte bănci pe care le-a escrocat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/