Pe lângă apariția revistei de artele spectacolului, aniversarea Teatrului de Vest mai cuprinde spectacole, dezbateri și întâlniri cu tinerii.
„Vestul dramatic” apare în format tipărit, în 48 de pagini integral color, dar va putea fi citită on-line, pe www.vestuldramatic.ro și în aplicația VestDram pentru Android și IOS și va dispune de conturi și pagini pe platforme sociale. „Primul număr va fi distribuit gratuit la Teatrul de Vest, la sediile teatrelor partenere și la alte instituții de cultură relevante. Pe viitor, revista va face parte din activitatea Teatrului de Vest și ne propunem să apară o dată la două luni. Lansarea primului număr va cuprinde dezbateri cu profesioniști din domeniul teatral, cu jurnaliști culturali și membrii echipei de proiect, dar și întâlniri cu tinerii. Am format în redacție o echipă de juniori cărora dorim să le oferim cât mai mult mentorat, suport și dezvoltare personală”, a spus pentru Express de Banat coordonatorul revistei, Denisse Moise (foto dreapta).
Directorul teatrului reșițean, Florin Ionescu, descrie revista ca pe o punte între teatrele din zona de vest a țării, o încercare de a lega și prin cuvinte scrise comunitățile artistice cu publicul larg. „Revista își propune să (ne) țină aproape, să țină în contact teatrele partenere (și pe cele care vor dori să ni se alăture), într-o întâlnire permanentă, nu doar prilejuită de festivalurile pe care le organizăm”, a spus Florin Ionescu. Primul număr din „Vestul dramatic” apare în cadrul proiectului „Scriem (despre) teatru”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Prin acest proiect, teatrul reșițean urmărește să apropie publicul, tânăr și nu numai, de componenta scrisă a artei teatrale. În acest sens, în lunile septembrie și octombrie, s-au ținut o serie de ateliere, atât on-line cât și cu prezență fizică, adresate tinerilor. Concret, au avut loc ateliere de scriere creativă coordonate de Mihaela Mihailov, ateliere de critică teatrală coordonate de Doru Mareș și Claudiu Groza, și ateliere de lectură dramatică sub coordonarea Claudiei Dinu și Anei-Maria Cizler (foto stânga), actriță a Teatrului de Vest.
Primul număr cuprinde cronici la spectacolele și evenimentele teatrelor din vest, un studiu despre multicultaritatea regiunii, un articol despre teatrul reșițean la 75 de ani de activitate, interviuri cu scenograful Dragoș Buhagiar, președintele UNITER, regizorul Clemens Bechtel, actrița Claudia Ieremia și un portret/profil de autor Octavian Saiu. În paginile revistei se regăsesc și o parte a textelor scrise de participanții la atelierele desfășurate recent la Reșița. Printre colaboratorii revistei se numără critici de teatru și teatrologi cunoscuți precum Oana Cristea Grigorescu, Doru Mareș, Claudiu Groza, Daniela Șilindean, Irina Ionescu, Diana Sârbu și Anca Bica-Balalau, alături de jurnaliști culturali cu experiență ca Nona Rapotan, Marian Apostol, Cristina Enescu, Elena Jebelean, Cristina Drăgan și Jasmina Mitrici.
„Scriem (despre) teatru” este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este implementat de Teatrul de Vest Reșița, împreună cu Radio România Reșița, Primăria Reșița, Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu“ Petroșani, Teatrul de Artă Deva, Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad, Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin“ Timișoara, Asociația NoSheep, Centrul „Primăvara“ Reșița, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ Timișoara.
Lansarea revistei este programată sâmbătă, 2 noiembrie, la ora 18:00. Aniversarea de 75 de ani de teatru la Reșița cuprinde și premiera spectacolului „O poveste normală, despre o fată normală”, programat joi și vineri de la ora 19:00, spectacole cu acces liber pe bază de rezervare, respectiv prin spectacolul „Cine de adio”, programat duminică la ora 19:00, accesul fiind de asemenea liber. Publicul este invitat la toate aceste evenimente. Teatrul reșițean mulțumește spectatorilor pentru căldura arătată de-a lungul celor 75 de ani și-i vrea aproape și pe viitor.