Veste bună pentru pensionari. Inițiativă de majorare a punctului de pensie în raport cu realitatea scumpirilor

claudiu chira
1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Dată fiind creșterea galopantă a ratei inflației anul acesta, mai mulți parlamentari neafiliați, între care și Claudiu Chira, deputat Forța Dreptei de Timiș, propun modificarea criteriilor de majorare a punctului de pensie, începând cu anul viitor. 

În prezent, conform Legii nr.127/2019 privind sistemul public de pensii, valoarea punctului de pensie pentru anul 2022 (1.586 lei) „se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de INS. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.” Astfel, începând cu anul 2023, punctul de pensie se va majora cu rata medie a inflației din anul 2021, care a avut valoarea de 5,1%.

Inițiatorii spun că rata inflației, în 2022, a înregistrat o creștere galopantă, ajungând la 15,32% în luna august. Prețurile mărfurilor alimentare au urcat cu peste 18%, susțin aceștia citând datele INS, al celor nealimentare au fost mai mari cu aproape 156%, gazele s-au scumpit cu 70%, transportul aerian, apa, canalul, salubritatea, transportul CFR – toate au înregistrat creșteri.

„În acest context, o majorare a punctului de pensie doar cu rata anuală a inflației din anul 2021 nu poate asigura pensionarilor o putere de cumpărare reală. Creșterea ratei inflației în 2022 este semnificativă și nu poate fi ignorată în raport cu puterea de cumpărare a pensionarilor, una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale în raport cu scumpirile din acest an și cu cele prognozate”, spun inițiatorii în expunerea de motive.

Astfel, parlamentarii Forța Dreptei propun ca de anul viitor, majorarea punctului de pensie să se facă în raport cu rata medie anuală a inflației din ultimele 12 luni dinaintea adoptării Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, și nu din anul 2021, cum este prevăzut în lege, astfel încât să se asigure pensionarilor o putere de cumpărare reală, actuală.

1000x100 (4)

Potrivit inițiatorilor, cel de-al doilea indicator utilizat pentru majorarea punctului de pensie va fi de 58,5% , rezultat
în urma unui calcul care asigură puterea de cumpărare; procentul reprezintă o creștere fără a lua în considerare
contribuțiile obligatorii la stat aferente unui salariu – din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicator aferent, de asemenea, ultimelor 12 luni dinaintea adoptării legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Se estimează, astfel, o creștere cu aproximativ 18% a punctului de pensie pentru anul 2023; valoarea punctului de pensie va ajunge la 1.871,48 lei.

Cei 13 deputați inițiatori au estimat un impact bugetar de 1,36 miliarde lei și indică drept sursă de finanțare –  o realocare de fonduri din bugetul Ministerului Finanțelor.

Camera Deputaților este forul decizional. Deocamdată, proiectul este la Senat, unde urmează să fie repartizat comisiilor de specialitate.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/