O nouă sucursală a Asociației “VeDem Just” va fi deschisă curând și în județul Caraș-Severin. Se vor instrui profesori, în educație juridică și se vor ține lecții copiilor, prin care vor fi învățați, nu atât despre drepturi, cât mai ales despre responsabilități.
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDemJust a fost înființată în anul 2015, de Ziua Drepturilor Omului, 10 decembrie, iar din toamna acestuia an, o nouă filială va fi deschisă și în Caraș-Severin, coordonată de consilierul juridic Adrian Mederle.
Absolvenții de drept, dar nu numai, care doresc să se implice voluntari în program, sunt invitați să contacteze asociația pentru a organiza o întâlnire de instruire, după începerea școlii. În prezent, educația juridică se predă în peste 133 de scoli din țară, ca materie opțională, actualmente, aproximativ 10000 de elevi beneficiază de acest program la clasă.
În acest sens se va face un curs online pentru cei care doresc să predea această materie opțională. De asemenea, Asociația “VeDem Just”, prin programele sale de educație juridică pentru copii și adolescenți, se implică în combaterea prin prevenție, pe plan național, dar și internațional a traficului de persoane, traficului de droguri, violența domestică și proxenetism.
Consilierul juridic Adrian Mederle, coordonator pe proiecte internaționale, a fost invitat să participe din partea “VeDem Just”, în aprilie 2024, la un Congres în Germania, pe tema traficului de persoane, violenței domestice și abuzul sexual, unde v-a ține o prelegere. VeDem Just a avut o reacție printr-o scrisoare deschisă adresată Ministrului Justiției, Alina Gorghiu, în ceea ce privește modificarea art.3 din legea nr.217/2023.
Scopul asociației este unul complex: promovarea libertății, întărirea democrației, susținerea statului de drept, buna guvernare, promovarea și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Organizația este concepută ca un think tank pentru sistemul de justiție, pornind de la învățământul juridic, continuând cu instituțiile juridice şi terminând cu profesioniștii care îşi desfăşoară activitatea în acest sistem. Asociaţia desfășoară acțiuni de tip watchdog, alertând decidenţii, sistemul şi opinia publică în sfera sa de activitate.
Obiectivul principal este educarea cetățenilor în spiritul respectării legii. În paralel, cu o amplă activitate desfășurată în online și offline pentru explicarea legislației pe înțelesul tuturor, organizația militează pentru introducerea materiei „educație juridică” ca disciplină în învățământul preuniversitar.
Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon: 0724 851 657.