Vasilescu: ,,Niciun ban, niciun sprijin de la Consiliul Judeţean pentru Herculane!” Ghiorghioni: ,,Numai minciuni!”

Problema drumului de intrare în staţiunea de pe Valea Cernei, drum aflat în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean, a declanşat un adevărat război al declaraţiilor între primarul Nicuşor Vasilescu şi şefii administraţiei judeţene, Sorin Frunzăverde şi Ionesie Ghiorghioni.

Primul cartuş l-a tras Vasilescu. Acesta s-a plâns în cadrul unei emisiuni televizate la B1 de faptul că nu e sprijinit pentru a rezolva o problemă atât de importantă pentru staţiune şi, mai grav, că ar fi chiar împiedicat de Consiliul Judeţean.

Frunzăverde a replicat la ultima şedinţă de consiliu judeţean, când a ironizat încercarea edilului-şef de la Herculane de a prelua drumul respectiv bazându-se doar pe promisiunea ministrului Dezvoltării, în sensul acordării finanţării necesare drumului pentru a fi complet reabilitat. Ionesie Ghiorghioni l-a taxat şi el pe primarul Vasilescu, în Colegiul Prefectural, considerând că e unul din principalii vinovaţi pentru felul în care arată clădirile istorice din staţiune.

Niciun sprijin pentru Herculane

Vasilescu nu a vrut să rămână dator şi a răspuns printr-un comunicat. „Deşi Băile Herculane este cea mai veche staţiune balneară din România şi una dintre cele mai vechi ale lumii, nu a beneficiat în niciun fel de sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin la dezvoltarea infrastructurii de turism, ba mai mult, proiectele iniţiate de noi au fost scoase de pe lista de finanţare înaintată  Ministerului Dezvoltării”, a acuzat edilul de la Herculane. Într-o situaţie similară cu cea a drumului se află şi proiectul de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, mai acuză primarul: ,,Din anul 2012, de când a început proiectul, am făcut demersuri pentru achitarea situaţiilor de lucrări direct de către  M.D.R.A.P., deoarece din toate sumele repartizate de minister Consiliului Judeţean pentru proiectele de reabilitare a reţelelor de apă potabilă şi canalizare, administraţia judeţeană nu a alocat niciun leu pentru Băile Herculane”.

Numai minciuni!

celtic transilvania 1000x100px

Ionesie Ghiorghioni a lovit ieri din nou, într-o conferinţă de presă de această dată, dorind să arate că Nicuşor Vasilescu nu ar fi în stare să managerieze oraşul-staţiune şi că aşteaptă ca problemele să-i fie rezolvate de Consiliul Judeţean. ,,Răspundem unor adevărate calomnii care ne-au fost aduse nouă, Consiliului Județean. Personal îmi pare rău, pentru că nu este prima dată când ies, practic, să îl fac neștiutor pe domnul Vasilescu. Tot ceea ce dânsul a speculat în apariția sa televizată este fals”, a afirmat vicepreşedintele CJ, care are şi o explicaţie pentru acuzaţiile lansate de pe Valea Cernei.  „Cred că și-a poziționat perspectiva viitoare din punct de vedere politic. Având posibilitatea să monitorizez de pe această funcție întreaga activitate a autorităților administrativ-teritoriale din Caraș-Severin, la Herculane găsim printre cele mai slabe administrații locale. Domnul primar nu are în mintea lui o ordine a modului de finanțare în România. Pe de o parte știm că sunt fondurile europene unde ne-am situat pe primul loc în țară în ceea ce privește absorbția. La Herculane nu ne-am putut bucura de o asemenea chestiune, deoarece nu există niciun proiect european. Are unul transfrontalier cu asfaltare de străzi, care  a eșuat din neștiința și din modul în care s-a încercat să fie implementat. Un lucru foarte interesant este că domnul Vasilescu crede că administrarea înseamnă a face un proiect, a-l lua sub braț și a merge cu el pe scările ministerului. La atât s-a rezumat  în toți acești ani activitatea domnului Vasilescu, deoarece vorbește în necunoștință de cauză și spune numai minciuni”, a declarat Ghiorghioni.

„I-a plăcut la Bucureşti să stea pe scări!”

Potrivit vicepreşedintelui CJ, Vasilescu habar nu are de administraţie şi, drept dovadă, din banii alocaţi staţiunii în 2013, nu s-ar fi cheltuit decât jumătate, ceea ce e o mare prostie din partea unui ordonator de credite. Mai mult, Ghiorghioni spune că DJ 608, drumul de intrare în staţiune, a fost demolat pentru rețeaua de apă și canal fără ca firmele care au făcut lucrarea să îl reabiliteze, conform contractului. Cât despre soluţia de finanţare pe care ar fi găsit-o edilul-şef la Ministerul Dezvoltării, Ghiorghioni ridică mai multe întrebări: „Oare cine a semnat contractul dacă zice că e drum județean?! Cine s-a ocupat de achiziții? A făcut proiectul, l-a dus la minister și pe noi ne face vinovați că nu am dat ordin de începere a lucrărilor. Proiectul trebuia adus la Consiliul Județean pentru a urma procedurile din Ordonanța 28. Lui i-a plăcut să meargă cu proiectul la București, să stea pe scări. Conform Ordonanței, este administrator de drum, trebuia să intrevină la el și noi, ca proprietari, încercam să prindem un proiect european. Timpul este scurt, am scos și aprobarea de Consiliu Județean. Noi până la 1 septembrie vom avea acest drum reabilitat prin eforturi proprii ale Consiliului”.

Această ruptură evidentă între Primăria Băile Herculane şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin explică în mare măsură de ce renaşterea staţiunii de pe Valea Cernei se întâmplă într-un ritm atât de lent.