Vas din cultura Vinča, la Muzeul Banatului Montan

obiectul lunii octombrie 2024 la muzeul banatului montan din resita
Stiri si Publicitate din Baile Herculane pentru Timisoara si Resita untitled design set 970x90 px

Exponatul lunii octombrie la muzeul reșițean a fost descoperit în așezarea preistorică de la Zorlențu Mare – Icleliște, în Caraș-Severin.

În cadrul săpăturilor arheologice, vasele ceramice reprezintă obiectele cel mai bine păstrate și des întâlnite, pastrând informații importante despre evoluția comunităților. Atunci când vasele conțin și resturi organice, devin foarte importante pentru înțelegerea comunităților străvechi.

Conform dr. Cristian Oprean, strachina de la Zorlențu Mare are forma unui trunchi de con, este făcută din pastă semifină, cu slip cafeniu-roșcat, iar gura vasului a fost căpătuită cu un strat subțire de lut, pentru a păstra semințele de grâu. „Cercetările au concluzionat că semințele din vas sunt de grâu de tip Triticum Dicoccum Schrank, soiul cel mai răspândit în așezările culturii Vinča din Banat. Acest soi de grâu este unul dintre cele mai timpurii şi frecvente, descoperit în preistoria Orientului Apropiat, atestat în aşezări din sudul Iordaniei, Anatolia și Iran. Cele mai vechi mărturii asupra cultivării sale datează din fazele timpurii ale așezărilor din Tesalia, între 6200 – 5300 înainte de Hristos”, afirmă specialistul muzeului reșițean.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
Stiri din Timisoara Capitala Europeana Culturala, evenimentele continua si in 2024 1000x100 edb stiri Timisoara si Resita banner energie geotermală cu buclă închisă energia de la picioarele noastre fppg 2048x539

Așezarea preistorică de la Zorlențu Mare – Icleliște se întinde într-un peisaj deluros, pe un platou întins, având o așezare centrală și mai multe secundare. Cronologic, așezarea aparține culturii Vinča. În primele ei faze, adică în perioada 5200-5000 înainte de Hristos, oamenii locuiau în bordeie. Mai apoi, între 5000-4500 înainte de Hristos, locuințele au devenit mai mari, dispunând de structuri masive din lemn și stâlpi cu fundație de aproape un metru adâncime. „Cercetările au arătat că, în această parte a Europei, în perioada 5000 – 4800 înainte de Hristos, predomina un climat cald. Asta le-a permis oamenilor să continue practicarea vânătorii și să completeze necesarul de hrană prin creșterea animalelor și agricultură”, a încheiat dr. Cristian Oprean. Muzeul Banatului Montan invită iubitorii istoriei locale să-i treacă pragul de luni până sâmbătă, între orele 09:00 -17:00.

asezare preistorica

Reconstituire locuință preistorică așezarea Zorlențu Mare – Icleliște.

Stiri si Publicitate Timisoara, Resita, Hotel Versay aprilie 980x120 px Stiri din Resita si Timisoara banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/