Valul proaspăt al vieții din Cluj vine și spre Reșița

Idei mari din partea unor oameni mici, inteligenți și ambițioși. Dacă mama a devenit ambasador al oamenilor de afaceri din Cluj, fiul, student în Cluj, implementează proiecte în Caraș-Severin.

Așchia nu sare departe de trunchi și nici măcar nu intenționează să o facă. Este îngrijorător numărul mare al tinerilor care pleacă la facultate în inima Transilvaniei, spun unii, dar ceea ce nu realizează ei este că o parte, mică, ce-i drept, încă se întoarce acasă și valorifică ce a văzut și învățat acolo. Clujul zilelor noastre este acum micul paradis al studenților, al vieții dinamice, pline de evenimente, al asociațiilor și organizațiilor studențești și al firmelor în continuă dezvoltare, o „bibliotecă” deschisă pentru toți tinerii ambițioși și cu inițiativă.

Născut într-o familie în care afacerile s-au transmis din tată în fiu, Claudiu Stoica, tânărul de 20 de ani, student în anul al treilea la Facultatea de Business din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, și-a îndreptat toată atenția spre locul natal, Caraș-Severin. Mai exact, spre afacerea familiei, Cabana Claris de la Văliug, continuând astfel tradiția taberelor, concepute și dezvoltate de mama sa, Mihaela Stoica. Dacă în fiecare vară sute de copii s-au bucurat de drumeții montane, jocuri și concursuri, focuri de tabără, excursii și întâlniri educative, acum a venit rândul elevilor de liceu din clasele terminale, dar și al studenților să cunoască beneficiile unei astfel de tabere.

„Mountain Brothers” se numește asociația pe care Claudiu, împreună cu alți doi colegi, este pe cale de a o înființa și care are ca obiectiv organizarea de tabere ce urmăresc dezvoltarea zonei de tineret, asta însemnând elevii și studenții. Cei trei studenți de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca au pregătit pentru tineri tot felul de activități concepute de organizațiile studențești din țară, menite să le arate elevilor ce fel de viață vor avea în ONG-uri.

„Prima tabără va avea loc în perioada 17-20 septembrie, va fi o tabără mixtă, iar de la anul se va organiza și în perioada vacanței intersemestriale, urmând ca din vara anului viitor să o planificăm separat pentru elevii de clasa a XI-a și separat pentru elevii claselor a XII-a. Ne bucură faptul că s-au înscris în tabără copii și din Brăila, Bacău, Constanța și Târgu Jiu, că vor face cunoștință cu zona Banatului, atât de frumoasă și dragă mie.”, a spus Claudiu Stoica.

În ceea ce privește costul taberelor, în cadrul cărora vor activa peste 18 voluntari studenți din Cluj, prețul pentru o persoană este de 430 de lei, în care este inclus transportul din Reșita până sus pe munte și înapoi, cazarea pentru trei nopți, trei mese pe zi. De asemenea, organizatorii pun la dispoziția participanților câte un welcome kit, în care vor avea materialele necesare pentru activități, dar și multe alte surprize.

Ideea de a înființa această asociație în Reșița are o dublă însemnătate pentru tânărul care calcă deja pe urmele părinților și ale bunicilor în ceea ce privește domeniul afacerilor:

„Îmi doresc foarte mult să dezvolt zona aceasta știind că nu există ceva asemănător aici, am zis să obișnuim lumea cu această metodă, care se practică mult în zona Ardealului. Acolo acest gen de activități sunt foarte multe: școli de vară, tabere și training-uri, asociații deschise pe această temă. Sunt foarte multe pe oraș și prea puține pe pădure și cum eu iubesc munții noștri, aș vrea să profit de ocazie. Să vină oamenii și aici, să ne vadă frumusețile și să se bucure de tot ce natura le oferă.

Un alt motiv pentru care am făcut sediul pe Reșița este faptul că îmi doresc să pot aplica din toamnă pentru posibile fonduri acordate de Primăria Reșița pentru ONG-uri. Cu acești bani ne dorim să mai scădem din prețul taberei pentru elevi”.

L.O.S.T.! Land of the Shivered Trees ! Crivaia Summer Camp!

Tabăra din toamnă, ce în primă fază se va întinde doar pe parcursul a patru zile, cuprinde activități de team building, de închegare a echipei, jocuri și activități prin pădure sau în hotel împărțite pe diferite domenii: public speaking, marketing, psihologie sau inteligență emoțională, coordonate de traineri specializați.

„Venind din Cluj, pot spune că acolo este foarte diferit. Viața de student se axează foarte mult pe voluntariat, sunt foarte multe organizații, aproape fiecare facultate are o organizație care se ocupă de voluntariat, fiecare universitate are o organizație, iar de aici mi-a venit ideea să dezvolt ceva și pe zona noastră. Am observat că pe Reșita există un potențial foarte mare de dezvoltare. Lumea este interesată. Organizația din care fac parte la Cluj este Organizația Studenților din Universitatea Babeș Bolyai, are un proiect intitulat «Junior Summer University» – prima universitate de vară din Est-ul Europei, și cea mai mare din țară în momentul de față, în care vin 300 de elevi din toată țara și stau în Cluj două săptămâni. Stau la cămin, mănâncă la cantină, merg la facultate, cumva să vadă, să înțeleagă cum este să fii student. Au fost și un număr de elevi din Reșita și au rămas impresionați”.

Dacă e să comparăm viața de student din Timișoara cu cea din Cluj...

Viața de student este bine dezvoltată în Cluj. În primul rând suntem mai mulți, Clujul este cel mai mare centru universitar, având aproximativ 82.000 de studenți. Am ales Clujul în detrimentul Timișoarei pentru că vorbim de deschidere, pentru că este mult mai orientat spre cealaltă parte a Europei, lumea este deschisă, primitoare, în general ardelenii sunt foare călduroși. Fiind într-o continuă dezvoltare, posibilitățile sunt foarte mari, toată lumea caută internshipuri, caută practică, iar firmele le oferă asta, pentru că sunt foarte multe care se dezvoltă și au de unde să ia.”, a mai declarat Claudiu Stoica.

Pentru că microbul businessului i-a pătruns adânc în suflet, tânărul de doar 20 de ani are planuri mari, proiecte ce vizează atât dezvoltarea primei afaceri Valber, cât și continuarea proiectului de suflet al bunicului său: Cabana Claris.

„Mi-aș dori să preiau afacerea de la ai mei, să o dezvoltăm, să o extindem pe cât posibil. Am făcut internship în firme, în multinaționale în Cluj și mi-am dezvoltat deja câteva idei despre ceea ce îmi doresc să fac. Pentru început mi-ar plăcea să lucrez și într-o multinațională să obțin experiență, să învăț și pe partea respectivă și sigur că voi continua și treaba cu ONG-ul pentru că este super fain și nu vreau să mă opresc. Eu cred că orice afacere poate fi înfloritoare. Da, este frumoasă zona, chiar are potențial foarte mare”.

Mai multe informații despre L.O.S.T tabăra din inima munților se pot obține la numărul de telefon: 0755 055 219.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online casa alex general 8 nov black friday 2024 1000x200

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/