Valea! Valea din Valea Domanului!

Înființată după presiuni duse până la limita șantajului, așa-zisa echipă de fotbal a suporterilor reșițeni e un izvor nesecat de scandaluri, în timp ce, „hoțul” Cătălin Rufă, venit în Valea Domanului să ruineze orașul, privește a lehamite la tot ce se întâmplă pe „Mircea Chivu” din fotoliul de lider al Ligii 2! Lolea, Belcea, Gușcă, valea! Valea cu toții!

Primarul Reșiței, Nelu Popa, a făcut o prostie atunci când a oficializat divorțul Reșiței de Metalul și Cătălin Rufă, divorț pornit de predecesorul său, Mihai Stepanescu, căruia bucureșteanul nu-i satisfăcuse pretențiile. Popa a greșit, e tot mai clar. A greșit pentru că s-a lăsat păcălit. De unii și de alții. Dar acum e prea târziu pentru căutat explicații. Nici n-ar fi căutat cineva și n-ar fi plâns nimeni după Rufă dacă, astăzi, CSM Școlar Reșița, „echipa suporterilor”, ar fi fost a suporterilor, dacă ar fi jucat măcar în Liga a II-a și ar fi făcut uitat ultimul deceniu rușinos al fotbalului reșițean. Un deceniu în care am înființat și desființat echipe, am cumpărat locuri în campionat și ne-am făcut de râs. Iar atunci când am avut ocazia de a reveni la faima de altădată, am dat cu piciorul.

În aceste zile, președintelui Viorel Lolea i se cere demisia. Pe bună dreptate! Viorel Lolea trebuie să plece din Valea Domanului! Nu pentru că nu ar fi făcut și lucruri bune, ci pentru că e principalul vinovat de atmosfera creată în jurul echipei, o atmosferă în care e aproape imposibil să faci performanță. Lolea e vinovat în primul rând pentru că nu a tăiat în carne vie. Pentru că nu a scăpat de toate lipitorile din Valea Domanului care se mănâncă între ele de ani buni. Pentru că a tolerat unor subalterni și a trecut nepermis de ușor peste acte de indisciplină care au adus poliția la stadion. Pentru că nu a fost președinte de club, ci prieten cu toată lumea. Pentru că Marcel Gușcă, care și-a depășit de mult condiția de șef de galerie, a intrat în biroul său ca la el acasă. Și, cu siguranță, ar mai fi și altele. Cel mai important este însă că rezultatele nu i-au ieșit. Nu a reușit promovarea echipei, deși are tot dreptul să invoce, pertinent, o serie de motive. Probabil că i-a lipsit și șansa, dar și asta face parte din joc, iar rezultatele te urcă și tot ele te coboară. În cazul ăsta din funcția de președinte. Viorel Lolea a adus în vară un antrenor bun, cu mulți ani pe bancă de Liga I, fie și în postură de secund, foarte dedicat și mai implicat decât oricare altul care a trecut prin Valea Domanului. Tot Lolea a transferat jucători valoroși pentru nivelul Ligii 3 și a format un lot apreciat de toată lumea, dar dacă își dorește ca echipa asta să promoveze, atunci e mai bine să plece. Au trecut doar două etape, nimic nu e pierdut, iar Tavi Benga poate duce echipa asta în Liga 2. Are nevoie de timp, de răbdare și de susținere. De susținerea tuturor!

Plecarea lui Lolea nu e însă suficientă. Nicu Belcea, mâna sa dreaptă, e ca un ghimpe în coasta celorlalți de la club încă din prima zi sa de lucru la „Mircea Chivu”. Bătrânul stadion a fost frumos cosmetizat pe bani puțini, minihotelul a început să producă venituri, dar conflictele în care a fost implicat în tot acest timp au încărcat și mai mult atmosfera. Belcea e suporter vechi al echipei, dar astăzi, pentru binele ei, e mai bine să nu-i fie alături. Nu din postura de oficial! Îi e mai de folos în tribună!

Marcel Gușcă, liderul unei galerii care astăzi mai trăiește doar din amintiri, din distribuirea pe internet a unor poze din anii ’90, ar fi trebuit și el de mult timp să plece. De unul singur nu o va face niciodată, mai ales după ce a devenit peste noapte ultras-antreprenor și strateg pentru fotbalul reșițean. Iar de trimis acasă nu a avut nimeni curajul să o facă. De ce?! De teama unor bannere legate de gard și a scandărilor care pot crea destul disconfort. În plus, în campaniile electorale acești „ultrași” sunt mai activi decât dacă echipa ar juca o finală de Champions League. Nici nu costă mult și trec cu mare lejeritate de la eșarfe portocalii la cele roșii, iar mai apoi la galben-albastre și cine știe ce culori or mai apărea peste doi ani. În funcție de șansele candidatului. Iar până acum nu s-au prea înșelat băieții. Au mers tot timpul la victorie!

Gușcă trebuia să plece din fruntea galeriei încă din momentul în care a instaurat o nouă modă în fenomenul Ultras. De când și-a băgat tricoul într-o pereche de jeans strânși tare cu o curea albă. De atunci era clar că e depășit. Lui Gușcă trebuie să i se mulțumească pentru toți anii pe care i-a petrecut pe stadioane, în fruntea galeriei, pe caniculă, pe ploaie sau ninsoare. A condus la un moment dat una dintre cele mai frumoase galerii din țară. Dar vremurile alea au apus de mult prea mult timp. Astăzi, Gușcă nu mai e suporterul echipei, e unul din cei mai mari adversari ai clubului. Club care, în mod paradoxal, îl plătește! Pentru că, da, astăzi, ultrașii nu mai sunt suporteri, ci salariați. Gușcă e de câțiva ani angajatul clubului din Valea Domanului. Și nu doar el. Un membru al familiei sale, care a plătit pentru greșelile tinereții cu o condamnare definitivă pentru trafic de droguri! Un caz nefericit, regretabil, dar pentru care oficialii CSM au întins o mână. Asumându-și riscuri și semnându-și aproape concedierea. Oricine altcineva ar fi fost acesta, Marcel Gușcă ar fi tunat la adresa conducerii! Ar fi împroșcat rețelele de socializare și ar fi organizat proteste stupide în tribună. Paznicului, de această dată, Marcel Gușcă, i se reproșează, neoficial, și altele. Ba că doarme la stadion, în timp ce jucătorilor le dispar bani și parfumuri, ba că noaptea, când echipa are meci afară, la minihotel e bordel, dar astea sunt prostii. Nu de asta a pierdut echipa la Cermei sau abia a scos un egal acasă cu Crișul. Clar nu de asta!

Marcel Gușcă ar trebui să plece odată cu Lolea și Belcea pentru că nici lui nu i-a ieșit. El a fost factorul determinant în luarea deciziei lui Mihai Stepanescu de a forma în paralel – la acea vreme Metalul Reșița bătea aproape tot în Liga 2 – CSM Școlar Reșița – echipa suporterilor. El s-a lăudat cu finanțări, cu mii, zeci de mii de cotizanți, cu sponsori, cu rețete de succes, cu listări la bursă, cu susținerea necondiționată a echipei. Astăzi mai are lângă el o mână de naivi. Clubul îi lasă să intre gratuit la meciuri. Ce cotizații, ce sponsori, ce susținere?! Gușcă a fost folosit de Stepanescu pentru ca Rufă să fie îndepărtat și tot el a făcut presing ca actuala administrație să-i facă vânt Metalului. Vânt spre fotoliul de lider al Ligii 2! O ușoară întoarcere în timp ne arată meciuri cu Craiova sau Poli, cu peste 5.000 de oameni în tribune, în scurta eră Metalul, echipa lui Rufă, în timp ce, astăzi, echipa Reșiței, a suporterilor lui Gușcă, abia adună 200. Și ar mai fi atâtea și-atâtea de spus.

CSM Reșița are susținere financiară serioasă de la Consiliul Local, are un antrenor apreciat și un lot bun spre foarte bun. Are șanse reale la promovare. Are însă și nevoie de liniște, de susținere, de o atmosferă propice performanței. Și are nevoie în același timp să scape de cei care au ezitat în deciziile lor sau n-au fost suficient de duri atunci când era imperios necesar, de cei care nu s-au integrat sau nu au fost acceptați de grup și de cei care își folosesc influența pentru a-și umple buzunarele. Valea!