Valea lui Liman, fără festival! După 49 de ani, Nedeea Românilor de Pretutindeni se mută pe Valea Fărășeștiului

nedeea romanilor de pretutindeni
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Casa de Cultură Tomeşti, Primăria Comunei şi Consiliul Judeţean Timiş, prin Centrul de Cultură şi Artă, organizează în zilele de 6 și 7 august ediţia cu numărul 48 a tradiţionalei sărbători „Nedeea Românilor de Pretutindeni”.

Pentru prima dată din 1973, când a avut loc ediția cu numărul unu, evenimentul va fi organizat într-un alt loc decât Complexul Turistic Valea lui Liman. De această dată, el se va desfășura într-un frumos loc de pe Valea Fărășeștiului. Primăria Tomești a luat această decizie din cauză că la Liman, perimetrul în care se organiza manifestarea aparține unei societăți private și accesul în acel perimetru este restrâns.

„Tradiționalul loc aparține unei firme private, care și-a reorganizat activitatea, astfel că am hotărât ca pe viitor să organizăm Nedeea pe Valea Fărășeștiului, lângă pârăul cu același nume, deoarece terenul aparține Primăriei Făget. Am igienizat zona, iar acum lucrăm la construirea scenei, instalația de curent și tot ce e necesar pentru ca festivalul să se desfășoare în cele mai bune condiții. Este o zonă pitorească, cu locuri de campare pentru corturi și avem toată încrederea că alegerea făcută este una bună. Accesul pe Valea Fărășeștiului se face de pe drumul județean, din dreptul Mănăstirii Românești înspre Pietroasa, iar după primul pod de la intersecția cu satul Fărășești se virează dreapta”, ne-a declarat Costel Medelean, primarul comunei Tomești.

Ca în fiecare an, exclusă fiind perioada de pandemie, ziua de sâmbătă, 6 august, este dedicată tinerilor. Începând cu ora 20.00, va avea loc o discotecă cu tot felul de surprize.

STPT job 1000x200

Duminică, 7 august, de la ora 11.00, va fi spectacolul folcloric, cu interpreți de renume ai cântecului bănățean. Vor urca pe scenă soliştii Ramona Ilieşi Drăgan, Mirela Petrean, Otilia Radu, Lucian Drăgan și Dorinel Pârvoni Gavriluț, un talentat interpret din Gladna Română, comuna Fârdea. Ansamblurile care urcă pe scenă sunt „Doina Bihorului” din Ungaria și „Bănățanul” din Găvojdia.

Festivalul folcloric a debutat în anul 1973, când Teodor Chicinaș, primarul de atunci al Tomeștiului, a organizat prima ediție a Festivalului Muzicii și Dansului Popular, sărbătoare care mai apoi a primit numele de Nedeea Românilor de Pretutindeni.

La acea vreme, Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, era primul secretar al judeţului Timiş şi participa frecvent la această manifestare.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/