UVT, mai verde. Panouri și centrală fotovoltaică pentru producerea energiei regenerabile

Randare acoperire cu panouri fotovoltaice la sediul principal UVT
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Universitatea de Vest din Timișoara a obținut finanțări de peste 12,5 milioane de euro pentru dezvoltarea unei centrale fotovoltaice, montarea de panouri fotovoltaice pe clădirea principală și ridicarea unui nou cămin studențesc în comuna Ghiroda.

Pentru prima investiție, UVT a obținut o finanțare de 12,8 milioane de lei, în cadrul apelului deschis de Fondul pentru Modernizare al Ministerului Energiei. Prin dezvoltarea centralei fotovoltaice, 50% din întreg consumul anual de energie al UVT va fi acoperit direct din surse regenerabile proprii.

„Un rezultat important al acestui proiect va fi operaționalizarea unei unități de producție a energiei regenerabile cu o capacitate nou instalată de producere a energiei din surse regenerabile de 2.168,64 kWp / 1.980,00 kW AC, prin care, se estimează, va fi obținută o producţie netă de energie primară de 175,80 t.e.p./an din surse regenerabile, adică o producție netă totală de energie electrică de 38.634,46 MWh într-o perioadă de 20 de ani.”, au transmis reprezentanții UVT.

Totodată, vor fi montate panouri fotovoltaice pe acoperișurile a 25 de sedii de facultăți și cămine studențești. Dar și baze didactice și de cercetare, săli și facilități de sport, precum și alte spații specifice ale universității.

Muzeul TM

Cămin pentru studenții UVT, la Ghiroda

Universitatea de Vest a obținut și o finanțare, de această dată prin PNRR, pentru construirea la Ghiroda a unui nou cămin care va putea găzdui 162 de studenți. Fiecare cameră va fi dotată cu mobilier funcțional integrat și va fi dotată cu toate utilitățile. Clădirea se dorește a fi una „verde”, cu consum de energie aproape de zero. Valoarea investiției este de aproximativ 53 de milioane de lei, din care 5,7 milioane reprezintă contribuția universității.

Vă reamintim, tot la Ghiroda, CNI ridică pentru Universitatea de Medicină din Timișoara un campus, cu bani de la Ministerul Dezvoltării, aproximativ 144 milioane de lei. Se construiește o clădire cu două amfiteatre, 10 săli de seminarii, centru de conferințe, un muzeu antropologic și un centru expozițional, săli de studiu și cercetare; un al doilea corp de clădire va avea rol didactic, iar un altul va fi pentru cazarea studenților, cu sală și terenuri de sport.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/