UVT inaugurează un Centru de Studii Est-Asiatice

universitatea de vest din timisoara: afis saptamana culturii japoneze

În cadrul Săptămânii culturii japoneze la Timișoara, Universitatea de Vest organizează mai multe evenimente, în prezența ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda. 

Astfel, vineri, de la ora 10, la sediul UVT de pe str. Paris nr. 1 va fi inaugurat Centrul de Studii Est-Asiatice al Universității de Vest din Timișoara. În cadrul centrului vor fi promovate proiecte și inițiative de cercetare, conferințe academice și publicații științifice, oportunități de life-long learning în zona limbilor, literaturilor și culturilor est-asiatice. Inaugurarea acestui centru are loc în contextul demarării, în acest an academic, a primei specializări universitare autorizate de Limba și literatură japoneză din zona de vest a țării, la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a UVT. De la ora 11.30, ambasadorul Ueda va susține o conferință (la sediul UVT, V. Pârvan. nr. 4, amfiteatrul A01), apoi, de la ora 14, va aborda subiectul programului de burse pentru studenţi internaţionali al Ministerului Educaţiei, Culturii, Sporturilor, Ştiinţei şi Tehnologiei din Japonia.

Sâmbătă, în 4 noiembrie, în holul principal al UVT, de la ora 10.30, Secţia Culturală a Ambasadei Japoniei în România, în parteneriat cu Centrul de Studii Est-Asiatice al Universităţii de Vest din Timişoara, cu colaborarea Centrului Cultural Japonez al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca va organiza ateliere de shodō (caligrafie) şi origami (împăturirea hârtiei), care vor fi urmate de o demonstraţie şi un atelier de tōsenkyō (aruncarea evantaiului). Ziua se va încheia cu două dansuri tradiţionale în stilul Nihon buyo, interpretate de Cristina Şendroiu (Aula Magna „Ioan Curea” UVT, începând de la ora 13), şi de vizionarea filmului japonez „Samā firumu ni notte” (Un film de vară, 2020), în regia şi scenariul lui Matsumoto Sōshi (Aula Magna „Ioan Curea” UVT, începând de la ora 13.30). Publicul va fi invitat să se apropie de contextul cultural al filmului de către conf. univ. dr. George Șipoș, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie.

Accesul la toate activitățile este gratuit. Săptămâna culturii japoneze  de la Timişoara se încadrează într-un set mai amplu, naţional, de evenimente care au loc anual în România şi care au drept scop promovarea în ţara noastră a culturii japoneze.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/