Urșii din Caraș-Severin, sub lupa Direcției Silvice

ursul brun in paduri din caras-severin

La nivel național, s-au intensificat măsurile de monitorizare a populațiilor de urs din fondurile de vânătoare gestionate de Romsilva.

În Caraș-Severin, Direcția Silvică gestionează 12 asemenea fonduri de vânătoare. Acestea reprezintă în jur de 16% din fondurile de vânătoare de la nivel de județ întinzându-se pe o suprafață totală de 125.243 de hectare. După suprafață, cele 12 fonduri gestionate de Direcția Silvică Caraș-Severin sunt:

1. Rusca, Ocolul Silvic Rusca Montană: 16.711 hectare;
2. Poiana Mărului, Ocolul Silvic Oțelu Roșu: 15.176 hectare;
3. Valea Cernei, Ocolul Silvic Băile Herculane: 12.610 hectare;
4. Pecinișca, Ocolul Silvic Băile Herculane: 12.302 hectare;
5. Higeg, Ocolul Silvic Teregova: 11.545 hectare;
6. Buhui, Ocolul Silvic Anina: 10.915 hectare;
7. Micoș, Ocolul Silvic Sasca Montană: 10.724 hectare;
8. Poneasa Taria, Ocolul Silvic Bozovici: 10.376 hectare;
9. Văliug, Ocolul Silvic Văliug: 10.304 hectare;
10. Bocșa, Ocolul Silvic Bocșa Montană: 9.741 hectare;
11. Comarnic, Ocolul Silvic Reșița: 9.651 hectare;
12. Iersig dumbravă, Ocolul Silvic Bocșa Montană: 6.545 hectare.

În ultimii ani, monitorizarea și estimarea genetică a efectivelor de urși a reprezentat unul dintre obiectivele planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România, proiect derulat de Ministerul Mediului. De ieri însă, directorul general Romsilva, Marius-Dan Siiulescu, a dispus intensificarea măsurilor de monitorizare a efectivelor de urs în fondurile de vânătoare gestionate de Romsilva. Aici intră și cele 12 fonduri aflate în administrarea Direcției Silvice Caraș-Severin. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii populației de urs, a schimbării comportamentului acestei specii și a interacțiunii tot mai dese cu oamenii.

„Vor fi identificate si monitorizate cu atenție traseele turistice cele mai expuse interacțiunii dintre om și urs, vor fi amplasate panouri de avertizare și recomandări pentru prevenirea și evitarea situațiilor periculoase. Pe aceste trasee, vor fi instalate camere de monitorizare pentru identificarea în timp real a prezenței urșilor. După analiza acestor imagini, se vor comunica în regim de urgență autorităților competente potențialele situații de risc”, se arată în comunicatul trimis de Romsilva. Aceste măsuri vor fi aplicate și în fondurile de vânătoare administrate de Direcția Silvică Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/