Universitatea Politehnica Timișoara, puntea de legătură cu Japonia

japonia festival upt

Începe Nippon Autumn Fest – Kakehashi! Timp de o săptămână, Universitatea Politehnica Timișoara se transformă într-o punte culturală cu Japonia.

Kakehashi  înseamnă „punte de legătură” în limba japoneză și acesta este și conceptul sub semnificația căruia Centrul de artă și tehnologie pentru colaborarea cu Japonia al Universității Politehnica Timișoara invită atât comunitatea academică, cât și publicul larg timișorean să se conecteze cu Japonia.

Va fi o săptămâna densă de activități educaționale, artistice și academice de o mare diversitate, menite să faciliteze atât dialogul intercultural, cât și schimbul atât de necesar de experiență tehnică și științifică.

Noul festival de la UPT vine cu elemente cu totul inedite, precum unul academic și tehnologic, prin conectarea cu o universitate japoneză online, dar și unul artistic, prin expoziția de mătase de kimono și ikebana, o demonstrație de ikebana și atelier cu publicul, mai multe filme și prezentări și o demonstrație în premieră a unui joc japonez bazat pe poezie clasică.

Acest eveniment de anvergură internațională se va bucura de prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Japoniei la București, domnul Takashi Katae, care va susține o prelegere pentru comunitatea academică și publicul larg (pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile). Excelența Sa va participa și la întâlnirea online dintre UPT și Universitatea Tohoku, o universitate de vârf din Japonia, situată în regiunea care a fost afectată de tsunami în martie 2011 și ai cărei specialiști, dr. Fumihiko Imamura, dr. Miwako Kitamura și dr. Orika Komatsubara, vor împărtăși din expertiza lor în știința dezastrelor, un subiect la ordinea zilei, în contextul climatic global în care ne găsim.

Aceasta este o oportunitate unică de a asculta relatări și a viziona imagini care reflectă direct modul în care dezastrele sunt gestionate în Japonia. Mai mult decât atât, evenimentul, pe toată durata lui, se bucură și de prezența unui jurnalist japonez, invitat special, domnul Michihiro Chikata, care a fost implicat și în memorializare a efectelor devastatoare ale tsunami-ului din 2011 în regiunea Tohoku și a reconstrucției care a urmat, dar care, acum 35 de ani și-a riscat viața venind în România în perioada Revoluției din decembrie 1989 pentru a relata în Japonia ce se petrecea în țara noastră în acele zile fierbinți.  Documentarele realizate prin eforturile sale vor fi prezentate în festival. Toate aceste elemente întăresc dimensiunea internațională și reciprocă a evenimentului.

Nippon Autumn Fest are loc între 22 și 29 noiembrie, la programul complet al festivalului îi găsiți aici.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/