Universitatea Politehnica Timișoara a inaugurat primul laborator 5G Nokia

inaugurare laborator nokia (6)

Politehnica Timișoara a inaugurat, cu ocazia Zilei Mondiale a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, laboratorul 5G din cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale. Laboratorul include o platformă 5G end-to-end cu echipamente radio, servere, terminale mobile și 16 sisteme compacte all-in-one pentru accesarea acestora, investiția ridicându-se la peste 200.000 euro.

Noul laborator va asigura infrastructura necesară studenților în dezvoltarea competențelor în domeniul telecomunicațiilor de ultimă generație.

„Dincolo de investiție, una importantă, dar până la urmă normală, dată fiind legătura Politehnicii cu mediul privat, vorbim și de o investiție în studenții universității, prin stagiile de practică sau cursurile oferite. Vorbim de parteneriatul cu Nokia nu doar pe partea didactică, ci și pe cea antreprenorială, extracurriculară, multidisciplinară sau culturală. Compania Nokia a înțeles foarte bine ce construim aici pentru că sunt într-un dialog continuu cu universitatea, cu facultățile noastre, iar succesul unuia dintre cei doi parteneri este și succesul celuilalt.”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Dincolo de scopul didactic al laboratorului, compania de telecomunicații își dorește să testeze și să dezvolte, împreună cu studenții și profesorii UPT, noi cazuri de utilizare a tehnologiei 5G în dezvoltarea soluțiilor inteligente.

Laboratorul va permite explorarea potențialului 5G în mediul experimental, inovarea în crearea unor noi rețele ale viitorului cu o experiență îmbunătățită pentru utilizatori, eficientizarea proceselor precum și un management mai bun al resurselor și a eficienței energetice.

Nokia este unul dintre membrii fondatori ai Comitetului Director al UPT, investind de-a lungul anilor peste 1 milion de euro în dotarea laboratoarelor. Peste 65% din angajații companiei sunt absolvenți ai Politehnicii, iar 30% – de ETcTI.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/