Universitatea de Vest din Timișoara organizează Retrospectiva Andrei Ujică

universitatea de vest din timisoara organizeaza retrospectiva andrei ujica
timisoara capitala 2023

Experiența cinematografică „Istoria în Mișcare. Trei Filme de Andrei Ujică” din 22-24 noiembrie va include proiecții ale celor mai remarcabile creații ale regizorului Andrei Ujică, precum și discuții interactive cu publicul, sub îndrumarea lui Andrei Gorzo și în prezența regizorului.

Retrospectiva Andrei Ujică reprezintă un moment simbolic în contextul TM 2023, celebrând contribuția remarcabilă a unui artist timișorean cu anvergură europeană.

Andrei Ujică, scriitor și regizor român emigrat în Germania în 1981, a avut o carieră de mai mulți ani ca profesor la Academia de Teatru și Film din Karlsruhe. Este regizorul timișorean cu cea mai semnificativă carieră internațională, având filme premiate și proiectate la festivaluri de prestigiu din întreaga lume, fiind subiect de analiză pentru unii dintre cei mai notabili critici de film.

Retrospectiva nu se rezumă doar la o privire în trecut, ci oferă oportunitatea de reflecție, cu participarea unor critici de film din Franța și România: Antoine de Baecque, Alice Leroy și Andrei Gorzo. În cadrul evenimentului „Istoria în mișcare. Trei filme de Andrei Ujică” sunteți invitați la proiecții introduse de Andrei Gorzo și urmate de discuții cu publicul în prezența regizorului. Filmele programate sunt:

Videograme dintr-o revoluție / Videogramme einer Revolution,

22 noiembrie, 20.30-23, Cinema Victoria

Regie: Andrei Ujică & Harun Farocki; documentar – Germania/România – 1992 – 1h47m (vorbit în germană, subtitrat în română)

Out of the present

23 noiembrie, 20.30-23, Cinema Victoria

Cuib de vise 1000x100

Regia: Andrei Ujică; cu: Sergei Krikalev, Anatoli Artsebarski, Alexander Volkov; documentar – Germania/Franța/Belgia/Rusia – 1995 – 1h35min (vorbit în rusă, subtitrat în engleză)

Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu

24 noiembrie, 19.30-23, Cinema Victoria

Regie: Andrei Ujică; documentar – România – 2010 – 3h00m (vorbit în română)

Biletele se pot achiziționa aici.

Universitatea de Vest invită publicul și la conferința „Cineastul de la sfârșitul lumii”, la UVT (sala A01), pe 25 noiembrie, de la ora 18. Andrei Gorzo va face introducerea la eveniment; invitați – criticul de film Antoine de Baecque într-o conversație cu Andrei Ujică. Conferința va fi moderată de Alice Leroy de la Cahiers du Cinéma și beneficiază de traducere în limba română.