Universitatea de Vest din Timișoara instalează machete tactile în sediul principal

machete tactile la universitatea de vest din timisoara

„MapSense – Navigating the World by Touch” este proiectul unic în România pe care Universitatea de Vest din Timișoara l-a introdus pentru accesul mai ușor, în spațiile principale, al persoanelor nevăzătoare. 

Șapte hărți tactile, machete de mari dimensiuni, sunt de acum instalate în spațiile sediului principal al universității de pe strada Vasile Pârvan: la intrarea principală și în dreptul ieșirii din lift de la fiecare etaj.

Echipa implicată în proiect – studenți și profesori de la Facultatea de Sociologie și Psihologie, Departamentul de Geografie și cel de Informatică – a lucrat mai bine de un an la realizarea machetelor. Modelarea 3D a fost realizată de Marijus Musta, absolvent UVT, cu un doctorat în proiectare 3D în designul de automobile. Alina Satmari, coordonator al echipei și lector în cadrul Departamentului de Geografie, este expert în hărți tactile. La ajustarea modelelor și la printarea 3D au contribuit Răzvan Ioan Iovescu, Thomas Lazăr Andrei și Daniel Claudiu Miron, studenți în anul 2 la specializarea Informatică din cadrul UVT, coordonați de Theodor Radu Grumeza, doctorand al Facultății de Matematică și Informatică. Toți fac parte din echipa de robotică Smart::Bits, care a dezvoltat în ultimii ani mai multe echipamente inovative destinate persoanelor cu nevoi speciale. Un rol important în proiect l-au avut Oana Tudor, elevă a liceului Carmen Sylva din Timișoara, Constantin Cristache, profesor la Liceul Teoretic Special Iris din Timișoara, Iasmina David, masterandă în cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie și Simona Smultea, membră a Asociației Ceva De Spus, care au oferit un suport valoros în etapele de test ale machetelor.

Hărțile sunt printate din plastic, prin tehnica 3D. Scopul lor este să ofere persoanelor nevăzătoare un model redus la scară al structurii fiecărui etaj al clădirii. Astfel de modele tactile ajută nevăzătorii să înțeleagă spațiul în care se află și să se orienteze mult mai bine în interiorul unei clădiri atât de complexe.

machete tactile la universitatea de vest din timisoara (2)

UVT a devenit de mai mult timp un spațiu al educației cu accent pe incluziune. A fost remarcat la nivel național procesul de accesibilizare prin etichetarea cu Alfabetul Braille a accesului la spațiile de cursuri. Acum, prin proiectul MapSense, dezvoltăm această abordare și completăm suportul de orientare destinat nevăzătorilor, instalând aceste hărți tactile. Remarc o caracteristică esențială a echipei de proiect, respectiv interdisciplinaritatea și eterogenitatea participanților, de la elevi la doctoranzi, din toate categoriile de specializări necesare. Întreaga echipă merită felicitată pentru ideile bune generate și mai ales pentru implementare.”, a spus rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Cuib de vise 1000x100

Echipa de proiect a construit un parteneriat cu Artmatch SRL, care a asigurat o parte din suportul logistic.

„Ce ne-a adunat împreună? Preocuparea pentru a crea un mediu incluziv în instituția în care activam. Consider că tocmai această colaborare interdisciplinară poate reprezenta calea spre inovație în UVT. Preocuparea pentru accesibilizare în învățământul superior reprezintă o misiune asumată de UVT. Dorim să oferim tuturor categoriilor de studenți oportunitatea de a studia într-un mediu suportiv, potrivit nevoilor lor specifice. Diversitatea și egalitatea de șanse sunt elemente obligatorii pentru orice instituție de învățământ superior.”, a declarat Theofild Lazar, prodecanul Facultății de Sociologie și Psihologie, coordonatorul proiectului.

machete tactile la universitatea de vest din timisoara (1)

S-a pornit de la planul real al etajelor și s-au aplicat principiile cartografiei tactile, care trebuie să reducă numărul de elemente, să generalizeze, e un fel de economie tactilă pe principiul less is more. Simțul tactil are o rezoluție diferită de cel vizual și am învățat cum să ținem cont de asta în acești ultimi ani, în care ne-am specializat în realizarea de materiale cartografice pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Plansele au fost testate pe parcurs de nevăzători și îmbunătățite la sugestiile lor.”, a explicat Alina Satmari, lector la Geografie.

În viitor, UVT intenționează să accesibilizeze toate spațiile de învățare, procesele de predare-învățare, evaluarea și admiterea.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/