Cele două instituții care își aveau sediul pe strada Episcop Augustin Pacha nr.1 au fost somate să părăsească imobilul, după ce primăria l-a pierdut în instanță.
Somarea de evacuare are la bază o sentință a Curții de Apel din Craiova într-un proces dintre Primăria Timișoara și mai multe persoane fizice. Acestea au solicitat retrocedarea mai multor apartamente situate pe bulevardul Revoluției din Timișoara, iar pentru că acelea nu le-au putut fi restituite, s-au propus alte spații spre a fi alocate în compensare. Printre aceste spații figurează și sediul revistei „Orizont” și al Uniunii Scriitorilor.
„Ceea ce n-au făcut nici comuniștii a făcut perfid și eficace Nicolae Robu: i-a pus literalmente in stradă. La trei zile după alegerile din 27 septembrie, Uniunea Scriitorilor și revista primesc ordin de evacuare. Decizia tribunalului era din iunie, dar nu se făcea ca scandalul să izbucnească în plină campanie electorală. Nicolae Robu a ținut-o ascunsă în sertar. Oamenii lui – secretarul primăriei și serviciul juridic – au tăcut și ei mâlc, în deplină complicitate”, este de părere profesorul Vasile Popovici.
Diplomatul critică administrația Robu pentru că a propus tocmai sediul Uniunii și pe cel al revistei „Orizont” pentru despăgubirea proprietarilor.
„Nu existau terenuri, clădiri libere, bani sau alte modalități de despăgubire, ci tocmai spațiul respectiv, fost sediu de banca. Pe șest, fără să anunțe pe nimeni. Zis și făcut, tribunalul decide și comunică primăriei că spațiul va intra, ca despăgubire, în posesia unor oameni ce nu l-au avut niciodată. Primăria primește decizia tribunalului și… o bagă la setar : mă înțelegeți, nu se făcea să pună pe tapet o bombă cu fitilul aprins într-un moment delicat. O ține până după alegeri, când scandalul nu mai conta. În felul ăsta, Robu dă o dublă lovitură scriitorilor: împiedică recursul în anulare (fiindcă trece termenul) și îi îngenunchează pe scriitori (mama lor de nespălați). Acesta e ultimul cadou al Măscăriciului pentru orașul ce se pregătește să fie Capitală Culturală. Se adaugă la cele deja existente pomenite la început”, a mai scris Popovici, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Uniunea Scriitorilor din România – filiala Timișoara a fost înființată în 1949, iar din organizație făceau parte 16 membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Președinte era poetul Alexandru Jebeleanu. Tot în 1949, în luna august, a fost editat, la Timișoara, în format almanah, primul număr al publicației „Scrisul bănățean”. În 1964, „Scrisul bănățean” își schimbă denumirea, devenind revista „Orizont”, cu apariție lunară. Uniunea Scriitorilor are sediul în spațiul din care este evacuată de 71 de ani.
Foto: ziuadevest.ro