UNESCO ar putea primi în patrimoniu situl de la Cornești! Fortificația veche de aproape 4.000 de ani îndeplinește criteriile

Planuri mari pentru situl arheologic de la Cornești-Iarcuri! Specialiștii doresc să includă locația în patrimoniul UNESCO. Arheologii continuă săpăturile pentru a afla cine au fost înaintașii care au construit fortificația datată din Epoca Bronzului.

Situl arheologic de la Cornești încearcă să identifice momentul în care fortificația a apărut și să estimeze momentul în care a fost distrusă. Primele date stabilesc construcția care se întinde pe 1.700 ha în Epoca Bronzului. Așezarea fortificată aparține bronzului mijlociu de la Cornet, datat în intervalul 1900-1600 înainte de Hristos. Este din punct de vedere planimetric și al investigațiilor geofizice similară cu cea de la Iarcuri, fiind descoperite și legături între ceramica de bronz mijlociu și cea de bronz târziu, scopul acestei cercetări fiind înțelegerea relației cronologice dintre cei care au locuit acest spațiu înainte și cei care îl vor folosi pe perioada funcționalității fortificației uriașe.”, transmite Muzeul Național al Banatului.

La cercetările desfășurate în acest an au participat specialiștii Muzeului Național al Banatului, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă de la Zalău și arheologi de la Freie Universitat Berlin. „În secțiunea deschisă se cercetează două complexe aparținând bronzului mijlociu pentru a se crea o relație cronologică pe bază de C14 din complexe cu o stratigrafie certă. Aceste complexe par a fi la o primă vedere locuințe similare cu cele descoperite în anii interiori, însă s-ar putea totuși să reprezinte mai degrabă un atelier datorită numărului mare de rămășițe de oase de animal, coarne, unelte specifice folosite pentru prelucrarea acestora.”, au precizat reprezentanții Muzeului. Ținta principală a specialiștilor este să includă situl de la Cornești-Iarcuri în patrimoniul UNESCO. Criteriile pentru atingerea țelului sunt îndeplinite, ultimul punct de pe listă fiind existența unui punct muzeal sau a unei baze de cercetare ale cărui demersuri de construcție sunt demarate. Primele activități arheologice au avut loc în 2007, coordonate de doctorul Alexandru Szentmiklosi și doctorul Bernhard Heeb, arheolog al Muzeului de Pre și Proto-istorie din Berlin. Sponsorii principali sunt CJ Timiș, Deutsche Forschungsgemeinschaft și Statul Hessen prin inițiativa Loewe. Până în acest momentul, Consiliul Județean Timiș a alocat peste 500.000 RON pentru săpături.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/