Un „Vot” pentru tinerii europeni și pentru participarea activă la viața democratică

whatsapp image 2025 04 11 at 12.02.54
Asociația Voluntariatul pentru toți din Reșița sprijină tinerii, în înțelegerea mai profundă și participarea activă la viața democratică, prin încurajarea dialogului cu reprezentanți politici și instituții din întreaga Europă. 
Alături de alte 3 organizații partenere din Ungaria, Azerbaijan și Macedonia de Nord, Asociația Voluntariatul pentru toți din Reșița a organizat, în perioada 01 Iulie 2024 – 10 Iulie 2024, un schimb de tineri internațional sub numele: “VOTE for YOU(th)”. Programul este finanțat de către Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 1, Mobilități ale tinerilor, schimburi de tineri,
Proiectul a avut ca scop sprijinirea tinerilor în înțelegerea mai profundă și participarea activă la viața democratică, prin încurajarea dialogului cu reprezentanți politici și instituții din întreaga Europă. În timpul schimbului de tineri, cei 32 de participanți din patru țări diferite au explorat valorile implicării civice și importanța participării la conturarea societății în care trăiesc.
Pe parcursul celor 8 zile de activități, desfășurate în satul Milcoveni, Comuna Berliște, jud. Caraș-Severin, Tabăra Marabu, tinerii și-au dezvoltat spiritul civic prin metode de educație non-formală și ateliere axate pe procesul decizional la nivel local, național și european. Ei au fost încurajați să depășească stereotipurile și să construiască încredere în instituțiile democratice, descoperind noi perspective despre rolul organismelor electorale și despre cum funcționează în realitate procesele politice.
Un element esențial al proiectului a fost interacțiunea directă dintre participanți și autoritățile locale, oferindu-le tinerilor oportunitatea de a pune întrebări, de a-și exprima opiniile și de a căpăta mai multă încredere în relația cu factorii de decizie. Aceste momente s-au dovedit a fi transformatoare, mai ales pentru tinerii cu oportunități limitate, care adesea se simt excluși din astfel de procese.
Prin înțelegerea modului în care funcționează instituțiile statului și interconectarea dintre acestea, participanții au dobândit cunoștințe valoroase, dincolo de cele din manuale. Și-au îmbunătățit abilitățile de comunicare, au devenit mai conștienți de drepturile și responsabilitățile lor ca cetățeni și au descoperit importanța inițiativei în comunitate.
Proiectul a contribuit și la consolidarea sentimentului de apartenență la o identitate europeană mai largă. Prin dialog intercultural, experiențe comune și învățare colaborativă, participanții nu doar că și-au îmbunătățit competențele lingvistice, ci au construit punți între culturi.
Credem că proiectul a reușit să crească gradul de conștientizare privind importanța participării tinerilor în viața democratică și a inspirat o nouă generație de cetățeni activi, gata să se implice și să-și facă vocea auzită.
Metoda de lucru a fost atât non-formală, cât și informală, s-a încurajat dialogul între participanți, iar tinerii romi participanți la proiect, au reușit să-și depășească barierele simțindu-se incluși în grup, indiferent dacă exprimarea în limba engleză a fost la început dificilă, până spre finalul proiectului, aceasta nu a mai fost deloc o problemă.
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/