Ziua Națională a Educației a stat și sub semnul viitorului fără vicii și dependențe. Tinerii din Caraș-Severin au fost instruiți de către specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog.
Într-o lume plină de tentații și ispite, necesitatea de a informa tinerii despre pericolele consumului de droguri și substanțe nocive a devenit imperativă. Prin urmare, Ziua Națională a Educației a marcat și o amplă campanie desfășurată de către specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin și organizată de Cultură Studențească din Reșița.
Zeci de tineri din județul Caraș-Severin au participat la un eveniment special „ZIUA PENTRU VIITOR – Campania pentru prevenirea și
combaterea consumului de alcool, droguri și alte substanțe nocive ”, în cadrul căruia au fost organizate activități de informare și prevenire în mediul preuniversitar și universitar. Elevii și studenții din județ au primit informații cu privire la riscurile consumului de droguri, ce înseamnă dependența, legislația în vigoare privind traficul și consumul de droguri ilicite în România, dar și informații cu privire la serviciile de asistență oferite de către Agenția Națională Antidrog, la nivel național, și de către CPECA Caraș-Severin, la nivel local.
Cu sprijinul Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, 𝗖𝗮𝘀𝗮 𝗱𝗲 𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮̆ 𝗦𝘁𝘂𝗱𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗮𝘀𝗰𝗮̆ 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗲𝘀̦𝗶𝘁̦𝗮, alături de partenerii săi – Centrul Universitar UBB din Reșița, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Caras-Severin, Liga Studenților UBB Reșița, Teatrul Da și Muzeul Jocurilor Video – a reușit să marcheze această necesitate printr-un eveniment de marcă, mai exact o zi dedicată nu doar transmisiei de informații, ci și formării unei conștiințe critice în rândul tinerilor.
În amfiteatrul Centrului Universitar UBB din Reșița, Rus Adelina, reprezentantă a CPECA, a preluat atenția audienței, împărtășind, din dubla sa experiență, atât ca asistent social cât și specialist în prevenția consumului de droguri, a adus în prim-plan subiectul dependenței de substanțe, dezvăluind cifre alarmante și discutând despre reacțiile corpului față de acestea, impactând profund audiența. Târgul a adus o componentă practică, creând un mediu în care tinerii au putut experimenta, într-un mod controlat și sigur, efectele drogurilor prin intermediul ochelarilor speciali, făcându-i să înțeleagă mai bine pericolele la care se expun.
Spre după-amiază, arta și cultura și-au făcut apariția ca antidot la adicții. Piesa de teatru, dar și momentul muzical al lui JarkMC, acompaniat de Anisia, au arătat cum, în loc să ne pierdem în labirintul drogurilor, putem alege o cale luminată de artă, cultură, pasiune și spiritualitate. Piesa de teatru a explorat diverse scenarii legate de droguri, de la tragedii familiale la povești de succes și reabilitare. La final, “sala” a fost învăluită de o tăcere profundă, întreruptă doar de aplauzele sincere și îndelungate ale publicului, recunoscător pentru experiența trăită.
Odată cu “căderea cortinei”, publicul a fost martorul unei călătorii emoționale care a pus în lumină realitățile adesea nespuse ale dependenței. Cu ajutorul regiei impecabile a lui Dan Mirea, actorii, prin talentul și pasiunea lor, au reușit să prezinte nuanțe complexe ale subiectului, alternând momente de disperare cu cele de speranță. Cuvântarea emoționantă a părintelui Mihai Ciucur, părintele spiritual al ATOR Banatul de Munte, părea că nimic nu i putea pregăti pe cei din public pentru momentul ce urma – testimonialului tânărului Sebastian, pe care tot părintele l-a introdus. Cu vocea tremurândă, el ne-a surprins cu povestea sa, amintindu-ne de greutatea dependențelor, pe care, spre bucuria noastră, a reușit să le depășească.
La finalul zilei, pasionații de jocuri video au fost invitați la Muzeul Jocurilor Video, unde Andrei Balbărău a organizat competiția “Campionii nu se droghează!”, în centrul căreia a fost unul dintre jocurile cele mai emblematice și iubite din era arcade: „Dyna Blaster”.