Oamenii străzii din Caraș-Severin au un singur loc în tot județul unde se pot încălzi în serile geroase și de unde pot primi o porție de mâncare. Este motivul pentru care, mai ales în sezonul rece, persoanele fără adăpost ajung la secțiile de primiri urgențe ale spitalelor, deși nu au o problemă medicală.
Centrul Rezidenţial de Asistenţă şi Reintegrare Socială pentru Persoane fără Adăpost Caransebeș este singurul din Caraș-Severin care găzduiește oameni ai străzii. Centrul dispune de 80 de locuri, care sunt mai mereu ocupate, spune Elena Solomonesc, șefa Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin.
„Adăpostul corespunde din punct de vedere al standardelor de calitate, nu este o problemă, dar este singurul din județ. Totuși, o capacitate de 80 de locuri pentru un județ este destul de puțin, plus că este în Caransebeș. Dacă găsim un om al străzii la Herculane sau la Moldova Nouă este destul de dificil de adus până la Caransebeș. Pe timp de iarnă este problema cea mai mare pentru că sunt temperaturile scăzute, oamenii străzii în timpul iernii au problemele cele mai mari.”, explică Elena Solomonesc. Aceasta consideră că este stringentă înființarea mai multor centre de acest tip cel puțin la nivelul orașelor.
În astfel de adăposturi, oamenii străzii pot merge să se încălzească, să se schimbe, să mănânce, să doarmă, să părăsească adăpostul și să se întoarcă. Pot rămâne acolo până se interconectează cu alte tipuri de servicii din cadrul DGASPC-ului și reușesc să își rezolve problema.
Lipsa acestor centre îi determină pe mulți să meargă la spitale. „Nu e ok nici pentru dânșii, nu e ok nici pentru medici, nu e ok nici pentru oamenii care se află cu copii la serviciul de urgență. Serviciul de urgență nu este destinat pentru așa ceva, decât dacă acele persoane au și probleme medicale. Dar și după ce rezolvi problema medicală trebuie să îi duci undeva și atunci nu cred că dacă ai un singur adăpost în județ poți fi sigur că ai întotdeauna locuri disponibile, mai ales că este doar într-o localitate și județul nostru este al treilea din țară ca mărime.”, mai spune Solomonesc.
Problema a fost dezbătută la o recentă ședință care a avut loc la Prefectură. Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că a abordat deja subiectul cu mai multe instituții publice din județ. „Ne-am adresat Consiliului Județean, Primăriei Municipiului Reșița și Episcopiei Caransebeș. Până la această dată am primit răspuns de la Consiliul Județean. Astfel am aflat că la înființarea adăpostului de la Caransebeș practic s-a avut în vedere cuprinderea în adăpost a tuturor persoanelor de acest gen din județ. Era un protocol nescris privind deplasarea persoanelor sau transportul persoanelor din Reșița sau din alte localități. Am formulat solicitări către primăriile municipiilor și orașelor pentru propuneri de formalizare a acestui transport și, dacă e cazul, pentru rezolvarea altor probleme privind funcționarea adăpostului de la Caransebeș.”, a spus prefectul Ioan Dragomir, care susține că în primul trimestru al anului 2023 va încerca să formalizăm această operație astfel încât să nu mai fie probleme.