Un șef din cadrul DGASP Timiș, reținut de procurori pentru fapte de corupție

Laszlo Andras Lihor-Laza, șef de serviciu în cadrul DGASP Timiș a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată. Bărbatul a pretins sume de bani de la aproximativ 100 de persoane cărora le-a întocmit documente false pe care le-au folosit pentru obținerea indemnizației în grad de handicap. 

Procurorii au reținut că timp de 5 ani, începând cu 2015, suspectul – șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș – ar fi pretins și primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, pentru a întocmi formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false, persoanele în cauză nefiind îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi.

Au fost identificate, astfel, aproximativ 100 de persoane cărora suspectul le-ar fi pretins sume de bani cuprinse între 2.000 și 5.000 de euro de persoană ca să le înlesnească obținerea indemnizației de încadrare în grad de handicap.

În 4 octombrie anul acesta, Lihor-Laza a primit, de la un intermediar, 1.600 de euro și produse alimentare, reprezentând o parte din suma totală pe care ar fi trebuit să o primească pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap pentru două persoane. În 8 octombrie, el a primit printr-un alt intermediar, 2.000 de euro și 1.900 de lei, pentru întocmirea formalităților pentru o persoană cu domiciliul într-un alt județ și a fost prins în flagrant.

„Obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe și-au stabilit provizoriu reședința în jud. Timiș, pentru a putea obține un astfel de certificat (ex. din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud). Asemenea  certificate fac ca beneficiarii lor să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar și alte facilități conferite de lege, existând suspiciunea că, până în prezent, prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei/an. De asemenea, a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020 (pe perioada stării de urgență și a stării de alertă) persoane care ar fi obținut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu (din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud) documentația necesară și pentru  obținere de facilități acordate pentru prevenirea și combaterea infectării cu virusul ”SARS-CoV2-(COVID 19)”, se arată în comunicatul DNA.

gif card de energie dacus 1000x100

Bărbatul urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauza se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, complici ai acestuia, care au îndeplinit rolul de intermediari.

CITEȘTE ȘI: Dovezi zdrobitoare în dosarul penal al falselor certificate de handicap?! DGASPC Timiș le consideră obținute abuziv!

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/