Un reșițean în paradisul imobiliar de lux din Dubai

paul creteanu ii
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Paul Adrian Crețeanu lucrează pentru Eminence Real Estate, o puternică agenție imobiliară aflată în metropola denumită „orașul viitorului”.

După o experiență în mediul privat de peste 10 ani în consultanță și vânzări, cu firmă proprie deschisă la Cluj, tânărul reșițean, a lăsat în urmă citadela transilvană unde se stabilise de câțiva ani, preferând un oraș nou, într-o țară nouă, pe un alt continent, într-o zonă exotică.

Dubai este unul dintre cele mai bogate și puternice dintre cele șapte orașe-stat ce formează Emiratele Arabe Unite. Îmbină tot ce poate fi mai valoros între orient și occident: cultura arabă, arhitectura islamică, tradițiile beduine, dar și restaurante rafinate și hoteluri de lux. Unul dintre cele mai fermecătoare și inovatoare orașe din lume, Dubai, are o arhitectură futuristă care surprinde la tot pasul. A cunoscut o dezvoltare urbană rapidă datorită utilizării tehnologiei de vârf, fiind transformată o zonă întinsă de deșert, într-un centru economic, turistic și cultural de talie mondială. În ritmul în care se dezvoltă orașul cu peste 2.000.000 de locuitori, mai ales pe verticală, metropola oferă celor interesați să investească o multitudine de spații rezidențiale. Sunt doritori să cumpere nu doar familii regale, celebrități sau vedete, oameni cu venituri de lux ci și alții, mai puțin pretențioși. Cu alte cuvinte, se caută și se vinde orice, (ca suprafață utilă) și mai ales, pentru toate buzunarele. Important este să știi cum să vinzi, pentru că asta ține de arta profesiei și dedicare.

   Dubai, o nouă viață

Paul Crețeanu și-a dorit ca profesional să crească mai mult, a aspirat la noi provocări în acest domeniu al vânzării, cumpărării și închirierii de spații. Dar, pentru că în ultima vreme simțea că bate pasul pe loc, a decis să încerce și altceva.

„Au fost mai mulți factori care m-au determinat să îmi regândesc prioritățile, chiar dacă eram cândva pe locul trei la nivel de agenții imobiliare din Cluj. În primă fază a fost pandemia care a afectat piața, urmată de un soi de criză economică, după care s-a declanșat războiul din Ucraina și toate acestea au afectat piața imobiliară. Oamenilor, pur și simplu, le era frică să-și mai investească banii, așteptau probabil să mai scadă prețurile, era incertitudinea care pusese stăpânire. Inițial a trebuit să renunț la angajați. Pe urmă, m-am văzut fără perspective, fără posibilități de a avansa, mă deranja instabilitatea. Și împreună cu asociatul meu, am decis: hai să încercăm să intrăm pe piața din Dubai!”

A început o lungă perioadă de documentare în mediul online, pe Instagram și TikTok, acolo unde se găsesc cele mai multe informații. „După ce mi-am actualizat CV-ul, am trimis 78 de mesaje către toate companiile pe care le-am găsit reprezentative. Am primit multe răspunsuri, am susținut peste 30 de interviuri, video call-uri și zoom-meetinguri, plus corespondență prin emailuri și telefoane. La un moment dat aveam vreo zece oferte de lucru, concrete. Sigur că lucrul acesta m-a bucurat, doar că mai trebuia să și ajung în Dubai, unde nu fusesem niciodată, nici măcar în vacanță.”

Cunoașterea limbii engleze nu a constituit un impediment, Paul Crețeanu studiind-o încă din liceu, la clasa de matematică-informatică, intensiv engleză, la Liceul „Traian Lalescu” din Reșița. Engleza pentru care a dobândit și atestat Cambridge, i-a fost utilă de-a lungul anilor în relația cu clienți din străinătate și diverși beneficiari care apelau pentru numeroase servicii în domeniul imobiliar. Iar, în Dubai, limba engleză se vorbește peste tot, la magazine, în restaurante și zonele turistice, fiindcă peste 80% din populație este alcătuită din străini, oameni de pe întreg mapamondul.

„Am ajuns aici în iunie, anul trecut și am prins toata vara cu temperaturi de peste 45-50 de grade. Cu umiditate ridicată, mediul ambiant părea de foc. Natura muncii mele nu mă obligă să stau prea mult pe afară și aerul condiționat este cel care face viața agreabilă. Traseul obișnuit: casă, mașină, birou, dezvoltatori, îl fac în permanentă mișcare, dar și așa senzația este de saună generală. Vara nu prea vin turiști, tocmai din cauza temperaturilor ridicate. Oricum, sunt create foarte multe atracții turistice «indoor». Este vorba despre parcuri de distracții construite în interiorul mallurilor. Sunt instalații de rollercoaster, dacă vrei, poți să schiezi pe piste adevărate cu zăpada artificială, sau să mergi la patinoar. Afară nu poți să stai la terasă nici noaptea. Cu umiditatea aceasta foarte mare, efectiv e sufocant.”

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Ca locuitor în Dubai, Paul Crețeanu spune că pe lângă faptul că zona este extrem de ofertantă, este și una foarte sigură, unde infracționalitatea este zero. Chiar dacă este o țară arabă, libertățile expaților sunt respectate și se trăiește la fel ca oriunde în Europa sau America, de exemplu.

paul creteanu soare

    Eminence Real Estate

Agenția imobiliară la care lucrează de la jumătatea anului trecut, este „pe gândirea și conceptul meu despre piață. Suntem focusați pe rezidențial și «off plan», adică vânzarea de locuințe aflate în stadiu de proiect, direct de la dezvoltatori. Cererea este mare, uneori spațiile rezidențiale se vând înainte de a fi săpată fundația imobilului. Locuințele se oferă la cheie, cu finisaje interioare și gata echipate cu tot ce e necesar, cumpărătorul nemaiavând altă grijă decât să se mute în casă nouă. În funcție de zona aleasă, în blocurile un pic mai vechi, acolo unde trăiește clasa medie, o locuință decentă, poate porni și de la 200.000 de euro. Sunt și alte genuri de spații rezidențiale extrem de atrăgătoare, bine gândite de către dezvoltatori. Chiar dacă sunt mai îndepărtate, sunt construite sub formă de comunități. Sunt cartiere cu blocuri întregi sau vile, cu parcuri care au lagune, piscine, spații de joacă, școli, magazine, și tot felul de alte facilități ca să nu fie nevoie să pleci din confortul tău. Să trăiești acolo, într-o asemenea comunitate, e de vis!”

Extrem de ambițios și doritor să își clădească o viață nouă, prosperă, tânărul reșițean spune că a muncit pe brânci până la prima reușită în vânzări, asta însemnând câteva luni. A continuat în același ritm, iar rezultatele se văd deja: datorită performanțelor foarte bune pe care le-a avut anul trecut, pe lângă faptul că a intrat în topul performerilor din companie, a fost desemnat și „căpitan”, un fel de team-leader, iar în prezent este Senior Investment Advisor. Dovedește calități incontestabile, necesare în acest domeniu al vânzărilor. Este sociabil, comunicativ, corect (altfel, pe termen lung nu ai șanse) și foarte motivat. „Sunt peste 60.000 de agenți imobiliari pe piață, este o concurență extraordinară și dacă nu muncești, nu ai nicio șansă! Piața este extrem de efervescentă și de interesantă. Chiar dacă sunt absolvent de Științe Economice, sunt pasionat de jobul aceasta, iubesc domeniul vânzări pentru că e foarte frumos. E de fapt vârful piramidei în domeniul imobiliar!”

Iar în ceea ce privește viitorul…„și peste zece ani, tot în imobiliare mă voi afla. Scopul meu în momentul de față este să îmi alcătuiesc un portofoliu de clienți, de preferință investitori mai mari, să rulăm proprietăți. Adică, să le cumpere cu mine și să le vândă cu mine. Să îmi acorde încredere și să mă ocup eu de gestionarea proprietăților lor. Pentru mine ar fi perfect, aș avea timp să mă ocup de viață, de familie, de copil…”

paul creteanu familie

 

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/