Antreprenor, explorator, călător – un reșițean în Extremul Orient

stefan badea

Ștefan Badea a deschis o agenție de turism și oferă călătorii în Vietnam, personalizate, de neuitat, celor care se alătură aventurii propuse.

Avea să descopere această țară în anul 2018, dintr-o pură întâmplare, fiindcă inițial voia să ajungă la prieteni, în Canada, la Vancouver. Așa se întâmplă când destinul are alte planuri și în loc să o iei către vest, te trimite în direcție opusă, către estul continentului, în Japonia. S-a îndrăgostit iremediabil de țările unde a fost nevoit să rămână mai mult timp. În Vietnam l-a prins pandemia, iar în Hong Kong, tulburările politice, Revoluția din vara anului 2019.

stefan badea orient

 „Pentru cei care încă păstrează o imagine depășită a Vietnamului ca pe o țară săracă… Realitatea este alta. Vă dau un exemplu: prețul pe metru pătrat al locuințelor de lux din Saigon a atins 14.500 de dolari. Trebuie menționat că cel mai mare proiect rezidențial din lume, Marriott, a fost deja finalizat, împreună cu planurile altor branduri de lux, în special Louis Vuitton, pentru un tren antic, ce tinde să devină realitate pe ruta Hanoi-Ho Chi Minh City. Aceste inițiative și cotațiile indică un potențial semnificativ al Vietnamului nu doar în Asia, ci și în context global. Locuind în Vietnam, am avut privilegiul să descopăr adâncimile vibrante ale orașului Saigon, o metropolă efervescentă cu o populație neoficială de peste 13,5 milioane de persoane. Dincolo de zgomotul și forfota străzilor aglomerate, se ascunde o lume neexplorată de majoritatea vizitatorilor.

În postările mele pe Facebook, dar și pe Instagram, am căutat să aduc mereu în prim-plan experiențe unice (și peisaje pe care le găsesc uluitoare) din întreaga țară. Totuși, deseori doresc să vă arăt și o altă realitate a Vietnamului, departe de traseele turistice clasice. De la comunitățile pitorești care se ascund după fațadele moderne, la piețele locale unde viața cotidiană a locuitorilor se desfășoară neîntrerupt, aceste experiențe oferă o perspectivă profundă asupra esenței reale a orașului. Vă invit să vă alăturați într-o călătorie vizuală și emoțională prin inima nevăzută a Saigonului. Vom descoperi împreună povești nespuse, tradiții păstrate cu sfințenie și locuri noi, toate așteptând să fie descoperite”, notează reșițeanul pe pagina sa.

st. badea poarta japoneza

A plecat din Reșița, orașul în care a copilărit și s-a format, pe la vârsta de 30 de ani. A cucerit capitala, sau mai bine spus Bucureștiul l-a cucerit pe tânărul care, de timpuriu, a fost implicat în politică. A urmat cursuri de pregătire susținute de Fundația creștin-democrată germană „Konrad Adenauer”. La vremea aceea, s-a bucurat de succesul repurtat de guvernarea țărănistă. Ulterior, în 2004, s-a alăturat unui candidat la președinție pentru care a făcut campanie electorală. Iar anii 2016-2017, l-au găsit implicat în activitatea liberalilor din București. „Șansa unei vieți normale în România, ar fi regionalizarea sau federalizarea. Așa văd eu lucrurile, fiindcă atunci s-ar putea tăia caracatița politică centrală. Am plecat din politică fără să regret nimic fiindcă eu nu mai văd luminița de la capătul tunelului.”

stefan badea sport

De la o simplă vizită la începuturi în Japonia, Ștefan Badea, a ajuns să exploreze locuri noi, interesante, din Extremul Orient. Vorbește cu lejeritate despre sisteme, conduceri, politici publice, mod de viață, nivelul de trai din țările unde ajunge și din nevoi antreprenoriale. A constatat că cea mai dezvoltată țară din zonă este China, iar în ceea ce privește digitalizarea, Japonia se află în urmă, la mare distanță și față de noi. „În Japonia, deși este considerată o țară capitalistă, se aplică politici socialiste, locul de muncă al omului fiind foarte bine protejat. De aceea, de pildă la poștă, pentru trimiterea și deschiderea unui email a fost nevoie de câteva ore, până venea cineva priceput să facă acest lucru. Ei încă sunt la nivelul hârtiilor, a dosarului cu șină. Japonia este doar un produs bine cosmetizat.”

stefan badea cu oaspeti

Fin observator al vieții culturale, reșițeanul devine un adevărat cronicar al timpurilor sale și postează pe platformele de socializare, imagini deosebite de la evenimente inedite, nu doar pentru noi. „În 2023, am avut plăcerea să experimentez frumusețea festivalului Vietnam, în Tokyo. Anul acesta, aventura continuă în Vietnam, unde tradițiile se întâlnesc și culturile se împletesc la Festivalul Japoniei în Vietnam, ce va avea loc în Ho Chi Minh City. Ajuns la al nouălea an, acest eveniment emblematic celebrează prietenia profundă dintre Japonia și Vietnam printr-o varietate de activități captivante: de la schimburi comerciale și culturale, la spectacole de artă și delicii culinare. Era în luna mai, anul trecut și tocmai ajungeam în Tokyo, după 3 ani de aventuri în Vietnam (atunci când pandemia mă blocase în această țară). Îmi făceam de cap explorând orașul, când, ca prin magie, dau peste un anunț care părea să-mi vorbească direct: un festival celebrând 50 de ani de acorduri bilaterale între Japonia și Vietnam. Parcă era menit să fiu acolo, nu? Tocmai ce venisem din Vietnam, iar acum, în inima Japoniei, descoperisem o punte culturală înapoi spre locurile pe care abia le părăsisem.”

s badea cu fetele

La festival, Ștefan Badea s-a înveșmântat în port popular vietnamez. „Astăzi am avut o zi absolut fantastică. Am purtat un „ao dai”, care este unul dintre lucrurile mele preferate de îmbrăcat, pentru că îmi place mult să mă conectez cu tradițiile și chiar doream sa fac aceste poze. Chiar dacă a fost incredibil de cald, cu temperaturi de peste 35 de grade, asta nu m-a oprit. În loc să mă plâng de căldură, am decis să profit de vreme și am făcut o serie de fotografii. Este anul dragonului, ceea ce pentru mine este un semn bun și un impuls de energie pozitivă. Am pregătit deja câteva dintre aceste imagini pentru a le împărtăși cu voi. Cu o săptămână înainte de a pleca spre Tokyo, nu aș fi putut nici măcar să visez la o asemenea coincidență. Și iată-mă acum, râzând în sinea mea, gândindu-mă cum universul are un simț al umorului aparte, pregătindu-mi kimonoul și papucii de geta pentru un festival unde sushi-ul se întâlnește cu pho, iar tamburii taiko se armonizează cu melodiile tradiționale vietnameze. Cine ar fi zis că aventura mea japoneză va lua o întorsătură atât de vietnameză?

Pentru Ștefan Badea, ultimii aproape patru ani, au însemnat un timp pentru călătorii continue, pentru explorări și experiențe minunate, pentru cunoașteri și repoziționări de priorități. Din poziția în care se află în prezent, poate consilia specialiști vietnamezi care doresc să lucreze în România, fiind sprijin constant mai multor firme românești, asigurând astfel și intermediere pentru piața muncii. A avut curaj și… „puțină nebunie pentru a mă arunca înainte. Niciodată nu m-am gândit că voi pleca din țară, am fost mereu conștient de importanța legăturilor interumane, a relațiilor care sunt baza comunicării și a existenței noastre. Toate întâmplările au fost o înșiruire de evenimente cu happy-end! Gradul mare de toleranță al asiaticilor, bucuria de pe chipul oamenilor, fericirea și liniștea din familie, acestea sunt calitățile pe care le apreciez și pentru care nu cred că m-aș mai întoarce să trăiesc în nicio țară din Europa!”

stefan badea cu copiii

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/