Un reșițean debutează pe scena Operei Naționale din Timișoara

bariton darius gruita pe scena operei din Timisoara
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Tânărul bariton Darius Gruița va interpreta rolul contelui Gustav von Pottenstein din opereta „Țara surâsului” de Franz Lehar. Evenimentul va avea loc miercuri 28 februarie, de la ora 19 și reunește într-un amplu spectacol: corul, orchestra și ansamblul de balet ale Operei Naționale din Timișoara.

„Țara surâsului”, o poveste romantică de inspirație orientală, autorul având o adevărată pasiune pentru China, pentru istoria, cultura și civilizația acestei țări. Rolul contelui îndrăgostit i se potrivește mănușă lui Darius Gruița, student în anul IV, la Facultatea de Muzică din Timișoara, secția canto. Se pregătește de mai multă vreme, așa că tânărul exclude orice teamă. Sigur, emoțiile vor fi inerente, dar e convins de reușită.

Nu e pentru prima oară când urcă pe scena Operei timișorene, unde a evoluat alături de colegii săi în numeroase spectacole organizate de-a lungul anilor de studenție. Însă, pentru întâia oară se va afla alături de artiști consacrați ai renumitei instituții de cultură: de soliști, corul, orchestra și ansamblul de balet. Un eveniment cultural de anvergură, ce va bucura iubitorii acestui gen muzical, spectacol pentru care biletele au fost aproape epuizate.

Povestea performanțelor tânărului reșițean este una de excepție și ține în primul rând de talent. Talent moștenit, probabil, de la părinți. Apoi, ține și de alegeri bine făcute, sub îndrumarea lor, dar și a celor care au văzut în copilul de altă dată, diamantul ce trebuia doar șlefuit și pus în valoare.

darius gruita la seri de muzica si teatru

A început Facultatea de Muzică în plină pandemie, fără să fi fost  necesară prezența fizică. Astfel, avea destul de mult timp liber și pentru cealaltă pasiune a sa, marea dragoste, dansul sportiv pe care îl practica încă din copilărie sub coordonarea antrenorului Alex Holecz, la Clubul de dans sportiv „Mystic” din Reșița. Dar, odată cu trecerea timpului și reluarea activităților, a fost nevoie și de prezența la cursuri, care a complicat puțin lucrurile.

S-a retras din activitatea sportivă după 12 ani, în decembrie 2021, pentru că simțea că nu le poate face la fel de bine, pe ambele. „Dacă încercam să le duc pe amândouă deodată, nu le duceam cum trebuie. Și am zis să sacrific una din pasiuni în detrimentul celeilalte. Naveta de la Timișoara la Reșița îmi lua prea mult timp pentru antrenamente, iar la un moment dat a intervenit dorința mea arzătoare de a performa solistic. Am abandonat dansul, cu mult regret și cu mare greutate.”

Printre cele mai importante performanțe notăm: în 2014 – campion național la Juniori II (14-15 ani), iar în anul 2015- vicecampion național la aceeași categorie, împreună cu partenera sa, Anca Petrica. În 2017, vicecampion la categoria Tineret, la Campionatul Național de Clase, desfășurat la Sibiu, parteneră fiind Ariana Stoica.

darius gruita si ariana stoica

În 2018, Darius Gruița și Bianca Buzuleac, au fost desemnați vicecampioni la Cupa României, categoria Open, desfășurată la Brașov.

campioni la kosice cu bianca buzuleac

Anul următor, la cea  mai mare competiție de dans din lume, German Open Championship, ediția 2019, la vârsta de 18 ani, cuplul de dansatori s-a aflat printre primii zece, dintre aproape 400 de  perechi prezente în concurs. Tot la capitolul performanțe să mai adăugăm și participarea în anul 2021, împreună cu partenera Gabriela Tuță, la Campionatul Național Under 21 și clasarea pe locul IV.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„Să ajungi un dansator de top e foarte, foarte greu. Costurile sunt enorme și din păcate, în România dansul sportiv nu este susținut de stat în nici un fel. Totul înseamnă cheltuieli din buzunarul părinților și eventual cu sprijin din partea unor sponsori. Mereu depinzi de ceva sau de cineva, inclusiv de partenere care se schimbă… Inițial voiam să aleg facultatea de sport. Să mă pregătesc în continuare, să particip la competiții, dar pandemia mi-a dat planurile peste cap și mi-a oferit timp de gândire ca să pot lua decizia cea mai bună.  Am abandonat dansul pentru muzică.”

Darius Gruița este extrem de recunoscător și conștient că „Dumnezeu lucrează prin oameni.” Spune că i-a scos în cale oamenii potriviți, în momentele potrivite, ceea ce a fost foarte important. „Învățătorul meu, dl. Costa Moatăr, de la Școala generală nr.9 din Reșița, mi-a remarcat vocea și m-a trimis pentru prima oară la un concurs folcloric. Aveam doar zece ani. În anul 2011, am ocupat locul II, la Festivalul «Gugulan cu car cu mere», organizat la Caransebeș.

darius gruita folclor

Apoi, când a fost să decid ce vreau să fac mai departe, la ce liceu să merg, profesoara mea de muzică din școala generală, Mirabela Delia, m-a recomandat doamnei Cornelia Balogh-Remelei, profesoara mea de canto de la Liceul de Artă «Sabin Păutza» din Reșița. Și, în final, Mariana Șarba, profesor de canto la Facultatea de Muzică, mi-a sprijinit devenirea artistică.  Anul acesta termin, în vară voi susține licența și voi urma masterul.”

Fire dinamică, veselă și extrovertită, tânărul reșițean recunoaște beneficiile vieții sportive, cu care a fost obișnuit din copilărie. „Apreciez în mod special disciplina. Dansul sportiv m-a ajutat foarte mult în privința aceasta. Pe lângă faptul că este un sport extraordinar, frumos, dansul sportiv te face să fii organizat, disciplinat. Concursurile te ajută să nu ai trac, frică de a te expune în public. În plus, pe mine m-a ajutat la prezența scenică, la ținută. De pildă acum, la opereta „Țara surâsului”, coregrafa mi-a arătat câțiva pași de dans pe care trebuia să îi fac și normal că mi-am intrat în rol imediat. Mi-a fost foarte ușor!”

darius gruita

A venit și cel mai important moment, debutul din 28 februarie, într-un spectacol alături de profesioniști, unde cu siguranță Darius Gruița, va da măsura valorii sale. „Sunt copleșit de bucurie,  mă gândesc la cum va fi, ce va fi. Știu foarte bine rolul, l-am învățat, sunt liniștit, doar că simt o mare presiune. Prin rolul acesta le mulțumesc celor care au avut încredere în mine, Operei Naționale, directorului Cristian Rudic, cel care m-a văzut cum am evoluat în numeroase roluri de-a lungul anilor. De multe ori, am avut-o alături, pe prietena mea, ca parteneră de scenă, soprana Maria Boldan, a cărei susținere mă bucur în permanență să o am.”

darius gruita si maria boldan

Din partea noastră, felicitări Darius Gruița! Să fie rolul contelui Gustav von Pottenstein, cel care va da startul într-o carieră de succes la Opera din Timișoara!

YouTube video

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/