Un receptor radio cu galenă, databil de la mijlocul secolului XX, este propus ca artefact al acestei luni.
În lumea tehnologiei, Muzeul Banatului Montan aduce în fața publicului un aparat de radio care funcționează fără baterii. Pentru a funcționa, are nevoie de o „antenă” reprezentată de un cablu din cupru, împreună cu un fir de împământare, o diodă din sticlă cu germaniu sau siliciu și o cască radio cu rezistența de minimum 100 de Ohmi.
Unora, aparatul le poate stârni amuzamentul însă, ne vine să credem sau nu, așa a început totul. De altfel, aparatele de radio cu galenă au fost și sunt cele mai simple aparate destinate ascultării posturilor de radio cu frecvențe de transmisie (emisie) de la 150KHz (kilohertzi) până la aproximativ 2MHz (megahertzi) sau chiar mai mult. Asemenea aparate pot fi construite manual.
Radioul are o istorie de peste un secol fiind legată de numele unor inventatori, oameni de știință și ingineri. Din numele marcante ale istoriei radioului îi amintim pe Michael Faraday, James Clerk Maxwell, Guglielmo Marcon.
Prin exponatul lunii februarie și informațiile suplimentare oferită împreună cu acesta, Muzeul Banatului Montan ne invită pe toți să descoperim reperele importante din istoria radioului.