Revenim asupra unui subiect despre care tot scriem, în speranța că autoritățile locale vor lua măsurile cuvenite. Suntem oameni și ne pasă de semenii noștri, iar atunci când aceştia sunt lăsați să doarmă pe bănci, să umble prin gunoaie și să cerșească în centrul orașului…
… Ne gândim ce e mai important pentru copiii noștri și de ce municipalitatea din Caransebeş nu face nimic în acest sens. Normal că avem parte de aceleași răspunsuri: legea nu ne dă voie să…, sistemul e de vină…, nu putem să… Însă nu ne dăm bătuți, pentru că rolul nostru este să semnalăm problemele urbei.
Zilele trecute, printr-o postare pe o pagină de Facebook, se semnala un caz al unui om al străzii dormind pe iarbă, cu rugămintea venită din partea autoarei: „Haideți să nu lăsam omul să moară ca un câine!…”
Tânăra își arăta furia asupra tot ceea ce înseamnă instituții ale statului care ar putea ajuta un astfel de om: „Domnul din filmare se numește Mircea și este din Câmpina, are 56 ani, divorțat având probleme grave cu alcoolul. Până în luna mai a lucrat ca cioban în satul Zlagna, dar din cauza problemelor pe care le are a fost trimis acasă. Nu are copii, nu are rude. A fost profesor de matematică la Colegiul Naţional Nicolae Grigorescu din Câmpina… (…) Mă întreb oare cum este posibil ca o persoană cum este domnul Mircea ajuns în această situație și care are nevoie de ajutor din partea autorităților competente, în loc să fie ajutat, este bătut de niște indivizi (nu generalizez) care în mod sigur au un IQ mai scăzut decât al dânsului. Rog Poliţia Locală care este foarte aproape de locul în care sta domnul Mircea să se sesizeze și să ia măsurile care se impun pentru a-l ajuta pe acest domn”, spune femeia pe Facebook.
Și este doar o postare, doar un caz, dar ce facem cu cerșetorii din centru de la familia de tineri care-și trimite copiii până la tot felul de indivizi cu picioare rupte, care în numele Domnului stau la mila trecătorului? Ce facem cu oamenii care nu au adăpost şi, deși nu sunt din Caransebeș, totuși li se acordă ajutor la Centrul de Noapte pentru Persoanele fără Adăpost din municipiu și aleg să nu stea acolo? Explică directorul Ștefan Cocoroiu: „Sunt persoane care nu rezistă nici 24 de ore în Centru pentru că nu suportă regulamentul sau să fie dirijați, nu renunță la alcool, droguri, iar atunci aleg strada”.
Reprezentanți ai Poliției Locale au reacționat la postarea tinerei și explică situația. „Băran Marius Pop: Stimata doamnă și politia locală a încercat să ajute acel om, însa trebuie să recunoaștem că sunt probleme în sistem, sunt probleme care le creează astfel de persoane. Nu vreau să judec pe nimeni pentru că nu am acest drept dar întrebarea este: când o persoană este ajutată și refuză ce poți face?, când o persoana i se oferă ajutor și cum a dat de alcool devine agresivă verbal și chiar fizic ce poți face?, în 90-95% din cazuri se întâmplă”, spune polițistul local.
Și atunci, ce facem? Dăm din coate și spunem că nu se poate?! Îi lăsăm să umble nestingheriți pe unde vor, să doarmă pe ce bănci vor, în ce parc vor, de să-ți fie frică să-ți lași copilul singur până la școală? Ce e de făcut? Chiar nu există lege pentru nimeni?
Cum e la Timişoara?
Haideți să ne uităm în curtea vecinilor la Reșița sau Timișoara. Dintr-o situaţie statistică oferită de Poliția Locală Timișoara am aflat următoarele: „Un aspect demn de menționat este acela că numărul cerșetorilor și oamenilor străzii a scăzut simțitor în ultimii ani, ca urmare a intensificării patrulărilor pe această linie, în anul 2015 fiind înregistrate un număr de 2138 astfel de persoane, din care 1989 adulți și 149 minori. În anul 2016 au fost înregistrați 1071 cerșetori și oameni ai străzii, din care 928 adulți și 143 minori, iar anul trecut, în 2017, au fost înregistrate 931 astfel de persoane, din care 864 adulți și 67 minori”. Înțelegem din explicaţiile Poliţiei Locale Timişoara că s-au intensificat patrulele pe această linie. Să fie aceasta măsura salvatoare?
Ce spune Felix Borcean?
L-am întrebat pe primarul Felix Borcean ce măsuri a întreprins Poliția Locală în ultima perioadă pentru reducerea numărului de oameni ai străzii și cerșetori, măcar din centrul orașului, pentru că la instalarea noului șef al Poliției Locale edilul ne preciza: „Poliția Locală va fi subordonată direct mie. Nu vor mai exista alți șefi decât cel ales de mine!“. Acum primarul Felix Borcean menționează: „Nu știu cât de bucuroși sunt cetățenii orașului, ca noi să ne consumăm banii și energia pentru a ne îngriji de soarta unor oameni care cad în patima alcoolului din diferite motive, dacă vă referiți la cazul bătrânului menționat pe Facebook. Înainte, povesteau polițiștii locali, se lucra mai fără mănuși, erau încărcați în trenuri… Legea nu permite acest lucru. Pe de altă parte, foarte mulți dintre ei refuză cazarea în Centrul social de la Caransebeș. E o situație destul de neplăcută pentru orice municipalitate când se confruntă cu astfel de probleme. Câtă vreme cadrul legislativ nu este unul foarte explicit, foarte clar, da, e greu, ridicăm din umeri. Aș putea și eu să spun rezolvați situația, nu mă interesează, dar nu le-am cerut niciodată așa ceva”.
Ce scrie în lege?
Dacă edilul a făcut referire la lege, am căutat în Legea Poliției Locale nr. 155 din 2010 articolul din lege cu referire la oamenii străzii și cerșetori: „CAPITOLUL III, Atribuțiile poliției locale, Puneri în aplicare art. 6 litera d): acționează pentru identificarea cerșetorilor, a copiilor lipsiți de supravegherea și ocrotirea părinților sau a reprezentanților legali, a persoanelor fără adăpost și procedează la încredințarea acestora serviciului public de asistență socială în vederea soluționării problemelor acestora, în condițiile legii”.
Poliţii locale şi… poliţii locale
Cu toate că o să se găsească unii să spună că de ce dăm exemplu Timișoara, pentru că nu ar fi corectă o astfel de comparație, precizăm că statutul polițistului local este același indiferent de mărimea orașului. Iată doar câteva titluri de comunicate emise în ultimele zile de Poliția Locală Timișoara: Atenție! Nu lăsați animalele de companie în libertate – 7 noiembrie; Peste 2000 de sancțiuni pentru parcarea pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități – 7 noiembrie; Tânăr de 19 ani surprins aseară de polițiștii locali făcând drifturi – 6 noiembrie; Acțiune pe timp de noapte la barurile și cluburile din Timișoara – noi sancțiuni pentru lipsa acordului și tulburarea liniștii publice – 5 noiembrie; Continuă campania de curățare a domeniului public de rable: 55 autovehicule abandonate – 5 noiembrie; Tânăr depistat deținând substanțe interzise, pe o bancă din centrul orașului – 5 noiembrie. Şi lista poate continua.
Primarul Caransebeșului ne-a promis că o să ceară un raport lunar al activității Poliției Locale, pe care o să-l prezinte presei.