Noul sistem permite supravegherea meteo completă a unei zone geografice circulare cu o rază de până la 400 km în jurul amplasamentului radar.
Radarul meteorologic Doppler este dual-polarimetric, în bandă S. Acesta a fost recepționat la Centrul de Meteorologie Regional Banat-Crişana din Timișoara. Va funcționa non-stop.
„Noul radar în bandă S, care dispune de tehnologia dual-polarimetrică, va funcționa în mod continuu, 24 de ore/7 zile, și va permite o mai bună detecție și monitorizare a structurilor noroase generatoare de precipitații abundente, căderi de grindină și intensificări puternice ale vântului asociate furtunilor convective. Utilizarea datelor obținute de la radarele dual-polarimetrice va asigura diminuarea timpului de emitere a avertizărilor de producere a fenomenelor meteorologice periculoase imediate. Instalarea acestor radare meteorologice va contribui semnificativ la creșterea performanțelor procedurilor operative de elaborare a avertizărilor și prognozelor pentru viituri rapide din România.”, se precizează în comunicatul Centrului de Meteorologie Regional Banat-Crișana din Timișoara.
Echipamentele în valoare de 3,7 milioane de euro au fost livrate și puse în funcțiune la Timișoara de Asocierea Rartel S.A.-Leonardo Germany GMBH şi Administrația Națională de Meteorologie R.A.
La nivel național, astfel de radare pentru prognoza vremii vor fi instalate și în Oradea, Iași, Bobohalma-Sibiu, Medgidia și București. Achiziția a fost făcută cu fonduri europene, prin POIM 2014-2020.