Pacienții care au dezvoltat forme moderate sau severe de COVID-19 vor fi expuși mult mai puțin la radiații datorită unui protocol implementat la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. CT-ul din unitatea sanitară a fost calibrat astfel încât doza de iradiere să fie de patru ori mai scăzută.
Explorările imagistice sunt baza managementului persoanelor infectate cu noul virus, iar dintre acestea, tomografia computerizată este de primă intenție în evaluarea leziunilor pulmonare cauzate de SARS-CoV-2. În cazul pacienților care au dezvoltat simptome moderate sau severe de boală se fac și două tomografii pe lună, prea mult pentru organism, spun medicii. Noul protocol implementat scade doza de iradiere, iar calitatea imaginii nu este afectată.
„Avantajul este că se reduce foarte mult doza de iradiere la acești pacienți, față de o tomografie uzuală, normală. Doza de iradiere este redusă de trei, patru ori, ceea ce este foarte important pentru că acești pacienți, cu forme moderate sau severe, ajung să facă mai mult decât o tomografie într-o perioadă de scurtă de timp. Într-o lună de zile două tomografii este mult. Astfel, am aplicat acest protocol de reducere a dozei. Aparatul este cel cu care facem și restul investigațiilor, doar că i-am adaptat modelul de scanare, de evaluare imagistică. L-am adaptat pentru nevoia actuală a acestor pacienți. Noi avem o experiență și personală și a laboratorului de peste 15 ani, a mea cel puțin, doar în patologia pulmonară. Lucrurile acestea ne-au permis să venim cu variante astfel încât să protejăm pacienții și din acest punct de vedere.”, a explicat, pentru www.expressdebanat.ro, Diana Manolescu, director medical și medic primar radiolog la Spitalul „Victor Babeș”.
De cealaltă parte, radiografia pulmonară este o investigație care ajută la monitorizarea în serie a persoanelor declarate vindecate și are o doză de iradiere mai scăzută. Peste 100 de pacienți sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, iar, în timp, au fost declarați vindecați peste 600.