Protest al primarilor PNL la Prefectură. Nica: În spate e Simonis, interesat de destabilizarea lucrurilor în județ

alin nica presedintele cj timis
1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Mai mulți primari PNL din Timiș, dar și edili care se pregătesc să candideze pe listele PNL la localele din 2024 au depus, miercuri, petiții la Registratura Instituției Prefectului. Speranța lor este că îl vor convinge pe Mihai Ritivoiu să renunțe la contestația depusă în instanță cu privire la hotărârile prin care CJT a repartizat bani primăriilor. 

Vă reamintim, în 1 februarie, mai mulți primari, majoritatea PNL, au venit la ușa prefectului Mihai Ritivoiu, nemulțumiți de faptul că acesta a atacat în instanță cele două hotărâri votate de consilierii județeni prin care au fost repartizate sumele de echilibrare a bugetelor locale către primării, respectiv pentru drumurile comunale.

„Ceea ce a făcut prefectului este un abuz și o blocare fără temei legal a activității întregii administrații publice locale din județul nostru. Sunt primării, dintre cele 99, care se bazează pe sumele alocate de la Consiliul Județean Timiș.”, a declarat Alin Nica. „S-a spus că nu au fost criterii de repartizare a acestor sume. Legea bugetului de stat nu prevede niciun astfel de criteriu.”, a explicat președintele PNL și CJ Timiș.

liberalii depun la registratura prefecturii timis petitie anti ritivoiu (1)

Alin Nica a mai spus și că nu va revoca cele două hotărâri de consiliu, așa cum i-a solicitat prefectul Mihai Ritivoiu pentru stingerea conflictului: „Mi s-a părut hilar că îmi solicită să revoc acele două hotărâri și să vin cu altă hotărâre. Oricare ar fi ea, dar dacă este votată de consilierii județeni PSD și USR, atunci este legală și el nu mai contestă în instanță. Arată clar substratul politic din spatele acestei decizii. (…) Nu pot să nu reclam public această coalizare împotriva legii a celor de la USR și PSD, în frunte cu domnul prefect și cu domnul deputat Simonis. Pentru că știm cu toții că în spatele acestui demers se regăsește domnul deputat Simonis, evident interesat de destabilizarea lucrurilor în județul nostru, în vederea unei posibile candidaturi la președinția Consiliului Județean Timiș.”

Și administrația județeană suferă, pe lângă primăriile afectate de blocarea hotărârilor, a încheiat Nica. Potrivit liberalului, 11 milioane de lei din sumele alocate pentru drumuri județene și comunale erau pentru reparațiile acestora, astfel că până când contestația se va judeca, CJT va prioritiza și aceste reparații ale DJ-urilor: „Rușine, domnule prefect! Rușine, domnule Simonis! Pentru că, din punct de vedere politic, alegi să blochezi 99 de primării și un consiliu județean doar pentru interesele mărunte ale unor membri PSD.”

1000x100 (4)

La Registratura Prefecturii Timiș au fost depuse 37 de petiții de revocare a demersului prefectului, nu doar de către primari liberali, ci și de edili locali care vor candida sub sigla PNL la locale. E cazul Silviei Fechete de la Otelec sau a primarului de Săcălaz Nicu Viorel. Acesta din urmă spune că va lua o decizie cu privire la candidatura sa zilele următoare.

liberalii depun la registratura prefecturii timis petitie anti ritivoiu

În paralel, primarii contestatari susțin că vor face cereri de intervenție și în procesul deschis de Mihai Ritivoiu.

„Nu voi renunța. Să vedem, poate vin cu elemente noi în petiție, care să genereze această renunțare, dar trebuie să citesc. Noi am atacat acțiunea Consiliului Județean Timiș, petițiile de la primării nu sunt parte în acest proces. Acțiunea prefectului încearcă doar să stabilească legalitatea, acțiune care a mai fost făcută în țară și a avut câștig în instanță. Deci nu este un act de capriciu care să blocheze funcționarea administrației publice. Încă nu s-a stabilit niciun termen.”, a declarat Mihai Ritivoiu. Întrebat cât ar mai putea dura, prefectul a spus: „săptămâni, luni, dar nu ani”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/