Un nou festival dedicat refugiaților, la Timișoara. Sunt pregătite patru zile pline cu activități

whatsapp image 2022 06 09 at 11.49.47 am

La Timișoara se desfășoară cea de-a șasea ediție a TRAF, festivalul dedicat refugiaților. Evenimentul din acest an va avea loc în perioada 17 – 20 iunie, în mai multe locații din oraș, fiind pregătite o mulțime de activități.

În orașul de pe Bega are loc un eveniment unic în Europa de Est. Este vorba de Timișoara Reffugee Art Festival (TRAF), dedicat refugiaților, care a ajuns la ediția cu numărul șase. În acest an, festivalul organizat de Grupul de Inițiative Sociale LOGS se desfășoară în perioada 17 – 20 iunie, în mai multe locații din oraș.

Motto-ul actualei ediții este „Better Together”, pentru a sublinia implicarea fără precedent a societății civile în criza refugiaților ucraineni și pentru a încuraja continuarea acestui gen de acțiuni și pe viitor, indiferent de țara de proveniență a refugiaților.

România a avut anul trecut o triplare a cererilor de azil față de anii precedenți. De asemenea, anul 2022 aduce 100.000 de avize de muncă, cel mai mare număr de avize de muncă pentru cetățenii NON EU pentru România. Și, nu în ultimul rând, provocarea crizei din Ucraina, cere o evaluare corectă a modului în care România este pregătită să integreze străinii care ajung în România, fie că ne referim la refugiați NON EU sau din Ucraina, fie la  muncitori, studenți sau imigranți căsătoriți cu cetățeni români. La LOGS, noi oferim asistență solicitanților de azil, refugiaților și imigranților exact în această direcție, de a crea o comunitate primitoare și inclusivă în Timișoara și de ce nu, în România”, a explicat Flavius Ilioni-Loga, președinte LOGS.

De altfel, festivalul face parte în acest an dintr-un program mai larg de educație pentru comunitate sub egida „Better Together”, derulat de LOGS și finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Potrivit organizatorilor, timp de patru zile, publicul este invitat la Timișoara Refugee Art Festival, pentru a descoperi prin artă contemporană, teatru, film, muzică și artă culinară cine sunt cei care au fost nevoiți să o apuce pe diferitele rute migratorii.

whatsapp image 2022 06 09 at 11.49.44 am

Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 17 iunie, de la ora 19.00, la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, și va fi urmată imediat de inaugurarea instalației artistice „Bullets and Love” a Reginei Damian din Piața Libertății. Reflecția artistei originare din Turkmenistan pornește de la alegerea pe care este nevoită să o facă o persoană care fuge din calea războiului: ce poate fi lăsat în urmă și ce este esențial. Parcursul primei zile continuă în Piața Unirii, cu o expoziție a ilustratorilor ucraineni din grupul Pictoric care arată cum poate fi arta folosită ca o armă. Expoziția este curatoriată de Daniel Petru Gagiu, Florin Arhire și Adnan Vasile, și organizată împreună cu Asociația culturală Contrasens.

Principalul eveniment al zilei de sâmbătă este concertul Beck Corlan, cu începere de la ora 20.00, la Faber. În deschidere va cânta ucraineanca Vanessa Serbul. Duminică, mâncarea devine liant între refugiați și comunitatea care este invitată să se alăture tradiționalului picnic intercultural, între orele 11.00 – 14.00, la Muzeul Satului Bănățean. Pe lângă preparatele pregătite de refugiați, cei prezenți vor putea să ia parte la un atelier și un spectacol de circ contemporan, împreună cu Școala de circ din Timișoara, precum și la un tur ghidat al muzeului. În aceeași zi, de la ora 19.00, în Piața Sfântul Gheorghe, Teatrul Basca prezintă piesa „Animal crossing”, care vorbește despre refugiaţi, și nu numai, din perspectiva a doi poliţişti de frontieră.

În 20 iunie, ultima zi a festivalului, este sărbătorită Ziua Mondială a Refugiatului prin proiecția filmului „This rain will never stop” (2020) al regizoarei ucrainene Ana Gorlova. Documentarul, prezentat și premiat la numeroase festivaluri internaționale, introduce publicul în destinul tumultuos al familiei Suleyman, care, fugind din calea Războiului Civil Sirian, a fost nevoită să se răspândească în diferite colțuri ale Europei, mergând până în Ucraina.

Programul festivalului este completat de activități pentru copii, un atelier de colaj și un atelier de autoreprezentare culturală, toate dedicate refugiaților.

Intrarea la festival este liberă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/