Un Moș Nicolae special în capitala culturală Timișoara

https://www.youtube.com/watch?v=-vitRJNPl5Y

Timișoara găzduiește anul acesta unul dintre cele mai mari festivaluri de iarnă organizate în partea Europei Centrale și cea de Vest. Festivalul Krampus îi invită pe timișoreni la o reprezentație stradală în ajun de Moș Nicolae.

Vă aduceți aminte de bastonașele pe care părinții le puneau în ghete în ajun de Moș Nicolae și care însemnau că nu ne-am comportat chiar exemplar? Tradiția veche europeană spune că toți copiii cuminți sunt răsplătiți de Moș Nicolae cu daruri, iar cei răi sunt speriați de Krampus, un personaj negativ și înfricoșător, care le aduce copiilor răi un bastonaș cârn în loc de daruri.

Între Moș Nicolae și Krampus se dă lupta dintre bine și rău, care se sfârșește cu triumful binelui. Un astfel de spectacol se organizează în Piața Victoriei cu ocazia venirii sărbătorilor de iarnă.

Spectacolul va consta într-o paradă animată cu instrumente speciale de paradă și un spectacol pirotehnic senzațional. Însemnătatea lor este de a alunga spiritul rău și de a sărbători triumful binelui până la o nouă sosire a iernii.

Organizatorii îi încurajează pe participanți să ia parte și ei la demonstrație, alături de copii, pentru a-i familiariza cu obiceiurile și tradițiile specifice. Adulții pot confecționa măști și costume cât mai înfricoșătoare.

Evenimentul este organizat de Asociația Produrabil, în colaborare cu artiști ai trupelor Peregrinii și Deep6 Project. Organizatorii își au renumele în urma show-urilor inedite de muzică și teatru pirotehnic de la Festivalul Artelor, Bega Bulevard, Noaptea Muzeelor sau Festivalul Medieval Timișoara.