Un deceniu de „Gernik Art Camp”sărbătorit la Gârnic! Lucrări spectaculoase ale artiștilor europeni sunt anunțate la ceas aniversar

15 artiști plastici europeni și nu numai se vor reuni, în această toamnă, în cadrul taberei de creație artistică şi documentare găzduită în comuna Gârnic, Gernik Art Camp ajungând în acest an la cea de-a XVIII-a ediție.

Situată în Munții Almăjului, pe valea Cameniței, comuna Gârnic a fost fondată între anii 1826-1828 de către Imperiul Austriac prin colonizarea zonei cu etnici cehi, originari din zona Plzeň şi Praga, aceştia purtând numele de „bemi” sau, mai târziu, „pemi”.

Astăzi, locuitorii Gârnicului, urmaşi ai bemi-lor de altă dată, ai celor care se îndeletniceau cu arderea pietrei de calcar pentru obținerea varului şi prelucrarea lemnului, sunt preocupați de agroturism, comuna fiind vizitată de iubitorii de natură, de amatorii de drumeții, dar și de artiştii vizuali, care, începând cu anul 2010, la invitaţia curatorului timişorean Costin Brăteanu, au descins în Gârnic încercând să surprindă atmosfera şi tradițiile locului, realizând, în tehnici tradiționale sau experimentale, minunate opere de artă, de la fotografie, pictură, grafică până la land art sau performance.

Simplă mărturisire, artistul vizual Costin Brăteanu încearcă să pună bazele unei colecții de artă contemporană, a unui Muzeu al Clisurii Dunării şi a unei galerii de artă, atât de necesare dezvoltării turistice a zonei, cât şi comunității locale, zona fiind una defavorizată din cauza activităților de minerit.

Cu sprijinul artistului austriac Georg Brandner şi al galeriei acestuia din Leoben, în anul 2010 a avut loc, la Pensiunea Gernik 100, a inimosului ing. Gabriel Lungu, un prim simpozion de creație artistică la care au participat importanți artişti vizuali precum: Adrian Sandu, Tar Bela sau Vasile Dancu. De atunci, an de an, artişti vizuali din întreaga lume, atraşi de linişte şi de peisajul mirific al Clisurii Dunării, au revenit constant, încercând să promoveze, prin operele lor, mirabila comunitate a pemilor din Banatul Montan.

Universul tăcut din Gârnic, gazdă a taberei de creație artistică şi documentare, ajunsă astăzi la cea de a XVIII-a ediție, şi-a schimbat încet aspectul. Astăzi, la fel ca în cazul altor sate de vis ale Banatului Montan: Gărâna, Brebu Nou, și Gârnicul se găseşte la o răscruce în plin proces de modernizare, de transformare, „îndemnându-ne să păstrăm, pe pânzele şi în fotografiile noastre, aceste imagini, colțuri de visare şi reverie”.

În perioada 4-13 septembrie, 15 artişti plastici profesionişti din mai multe ţări europene şi-au anunțat prezența la Gârnic, la ceas aniversar, printre aceştia numărându-se : Ruta Eidukaityte, Ana Miljcović, Susie Vier, Valeriu Sepi, Maria Bereźnicka–Przyłҿcka, Erika Petunovien Ayte, Bogna Jarzemska Misztalska, Nicolae Fleissig, Sanja Momcilović, Angela Stefania Szavui, Una Knezević, Sara Milojević, Clemens Beungkun Sou sau Ognjen Stesević.

Lucrările realizate în cadrul taberei de creație artistică și documentare „Gernik Art Camp XVIII” vor avea ocazia să fie cunoscute și admirate de toți iubitorii de artă din capitala Banatului, la Galeria primăriei Timișoara, în perioada 15-29 octombrie 2020.