Un belgian cultivă în Banat cel mai scump condiment din lume! Un kilogram de șofran costă și 30.000 euro!

explo 1000x200

Un belgian stabilit într-un sat din județul Caraș-Severin cultivă, pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați, șofran, cel mai scump condiment din lume, care se vinde și cu 30.000 de euro kilogramul, dacă este de calitate.

Vincent de Busson s-a stabilit în localitatea Berzovia, din județul Caraș-Severin, în urmă cu doisprezece ani, după ce s-a însurat cu o româncă. În urmă cu patru ani, Vincent a luat decizia de a încerca să cultive șofran, supranumit „aurul roșu” și considerat cel mai scump condiment din lume, pe o suprafață de 200 de metri pătrați. Începutul nu a fost ușor, pentru că a fost nevoie ca planta să fie aclimatizată. După doi ani de încercări, bulbii de șofran au fost adaptați climei din România.

„Am adus bulbii din Belgia, eu sunt de acolo, am venit în județul Caraș-Severin în urmă cu doisprezece ani, sunt însurat acolo. Procesul de plantare a trebuit adaptat la clima din România, noi am găsit variante, iar acum bulbii de șofran sunt adaptați. Este foarte greu să cultivi șofran în România, pentru că nu putem să folosim ierbicid, pesticid și nici îngrășământ chimic. Asta este cea mai mare dificultate în cultura de șofran și totul se face manual, pentru a fi un produs biologic. Asta necesită multă muncă fizică”, a declarat Vincent de Busson pentru Mediafax.

Belgianul stabilit în Banat spune că, în prezent, cultivă șofran pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați și își propune ca, în perioada următoare, să extindă suprafața cultivată la trei, patru hectare. „Aurul roșu” cultivat în județul Caraș-Severin ajunge, în principal, în Belgia, dar și la unele restaurante de lux din România.

„Vând șofranul în străinătate, pe piața din România suntem la început, este foarte puțin cunoscut șofranul și cred că este important de transmis cum se folosește și la ce se folosește șofranul. În Belgia am vândut șofranul, am cunoștințe acolo, și colaborăm cu un restaurant din București, care cumpără șofran de la mine. În România eu nu știu să fie un producător mare de șofran, adică care să cultive cel puțin jumătate de hectar”, ne spune Vincent de Busson.

„Aurul roșu” se vinde și cu 30.000 euro kilogramul

Prețul „aurului roșu” este unul condimentat. În funcție de calitate, un singur kilogram de șofran ajunge să coste și 30.000 de euro. „Prețul variază în funcție de calitate și de cantitate. Sunt patru categorii de calitate pentru șofran. Calitatea variază de la an la an, în funcție de soare, de vreme, de ploi. Cel mai mic preț este de 5.000 euro la kilogram, cel mai mare este de 30.000 de euro la kilogram. Poți să începi cu 500 de metri pătrați, cu 2.000 de metri pătrați, cu un hectar pe care să cultivi șofran. După patru ani, cine a făcut investiții, folosește bulbii plantați inițial pentru a mări suprafața. Investiția minimă este de 4.000 – 5.000 de euro”, explică belgianul stabilit în localitatea Berzovia.

Vincent de Busson poate recolta cel mult un kilogram de șofran, cultivat pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați.

Șofranul este considerat cel mai scump și mai valoros condiment din lume. Pentru un singur kilogram de „aur roșu” trebuie recoltate între 130.000 și 250.000 de flori, din care se rețin doar stigmatele. În bucătărie, poate fi folosit în supe și la preparatele cu fructe de mare, la orezuri, dar și la prăjituri.