„Un avion mare se prăbușea în fiecare zi”. Valul patru, cea mai mare provocare pentru medicii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

stiri de la spitalul victor babes din timisoara

Anul 2021 nu a fost ușor pentru colectivul medical de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, chiar dacă primul an de pandemie a lăsat în urmă o oarecare experiență. Cât despre valul cinci, doctorii sunt de părere că este unul „atipic”.

Valul patru a fost cea mai mare provocare deoarece cazurile care ajungeau la spital erau severe. Mulți pacienți au pierdut lupta cu virusul pentru că s-au prezentat prea târziu la medic.

„Anul trecut cea mai mare provocare a fost valul patru. Valul patru ne-a forțat atât în limitele umane, resursa umană, resursa emoțională, resursele financiare și sanitare. Nici noi dacă ne spunea cineva înainte ce urmează să vină, nu bănuiam ce încărcătură o să avem asupra noastră. Să îți vezi colegii din terapie intensivă plângând de oboseală, dar totuși cu dorința de a fi la capul pacienților, toți am dat mai mult decât eram setați să dăm. Valul patru într-adevăr ne-a întins la limită. Ne-am dat seama la un moment dat de limitele sistemului când a trebuit să ne rugăm de colegii noștri din alte țări să ne preia pacienții. Au fost cazuri și situații disperate, oamenii au înțeles și le mulțumim pentru responsabilitatea lor. Dar au fost acești corona-sceptici care indiferent ce dovezi le aduceam în spațiul public sau până nu ajungeau să piardă pe cineva sau să facă forme severe, nu conștientizau această umbră în viața noastră care se numește SARS-CoV-2. Valul patru a fost un crescendo. Am crezut că valul patru o să fie mai domol, dar ne-am înșelat pentru că diaspora a venit în țară foarte rapid și măsurile nu au fost respectate. România a fost una dintre țările europene care a avut cele mai multe libertăți. Trebuie să o recunoaștem. Noi am mers pe responsabilitatea și pe prudența oamenilor, lucru respectat de unele persoane, dar alții și-au bătut joc și asta s-a observat în numărul mare de cazuri severe care au umplut terapiile intensive, în numărul mare de decese. Aproape în fiecare zi aveam între 400 și 500, 550 de decese în România. Practic un avion mare se prăbușea în fiecare zi. În tot acest timp, un oraș ca Lugojul, cu 60.000, 65.000 de locuitori, am pierdut. Deci am pierdut un oraș din România în această pandemie. Un lucru tragic”, a spus medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

În ceea ce privește valul cinci, managerul Spitalului de Boli Infecțioase spune că nu este atât de brutal. În schimb, au fost mai multe cazuri de copii infectați cu SARS-CoV-2.

„A fost un val mai atipic. Ne așteptam să fie patologie mai ușoară mai ales la persoanele vaccinate. Au fost două săptămâni în care am stat cu paturile Covid aproape goale. Paturile de non-Covid erau pline și dintr-o dată au început să vină. A fost un val mai rapid. Din fericire cu simptome ușoare. Am deservit și foarte mulți copii infectați, dar din fericire cu simptomatologie ușoară. Cu două, trei zile de pusee febrile care se remiteau, deci nu a fost nevoie de tratament antiviral la copii. Până acum din pacienții care s-au internat au depășit cu bine puseele acestea acute de boală. În terapie intensivă în schimb, peste 95%, 96% dintre pacienți sunt nevaccinați. Vreau să vă spun că foarte puțini pacienți vaccinați am avut care s-au internat în spital. Erau vaccinații cu multiple comorbidități mai ales în zona oncologică. Dar erau zile întregi în care la raportul de gardă pe spital 100% din pacienții internați erau nevaccinați și asta spune multe”, a mai spus Cristian Oancea.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/