ULUITOR. Laborantul care aduna șpăgile la „Eftimie Murgu”, eliminat din sistem! Profesoara coruptă, repusă pe funcție!

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Ceea ce se întâmplă astăzi cu Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița este cel puțin caraghios. De data asta, din cauza justiției, care nu reușește să dea sentințe după o practică unitară!

Tribunalul Caraș-Severin o condamna, în februarie, anul trecut, pe profesoara de matematică Andrea Minda la trei ani de pușcărie! Acum, același tribunal, printr-o sentință civilă, a obligat universitatea reșițeană să o reangajeze după ce-i desfăcuse contractul de muncă pe motive disciplinare. Mai exact, pentru că încălcase grav principiile eticii universitare. Același tribunal a procedat total pe dos cu Vasile Suciu, laborantul care a adunat șpăgile pentru profesoara Andrea Minda. Acesta a ajuns în sala de judecată doar în calitate de martor, jucând de la început cartea sincerității, numai că, în cazul lui, același Tribunal Caraș-Severin a considerat că a fost demis cu respectarea tuturor prevederilor legale. Deși procedurile și termenele au fost cam aceleași, atât pentru Andrea Minda, cât și pentru Vasile Suciu, sentințele au fost total diferite. În cazul laborantului, Tribunalul Caraș-Severin a refuzat să anuleze decizia de concediere semnată de rectorul Universității „Eftimie Murgu”, Andrade Bichescu.

Vasile Suciu a recunoscut încă din faza de urmărire penală că a intermediat șpăgile pentru profesoara Andrea Minda și a scăpat de acuzații, ajungând în sala de judecată în calitate de martor. Laborantul a scăpat însă doar de răspunderea penală. Comisia de etică și deontologie profesională a UEM a emis un raport ce a stat la baza deciziei de concediere. Suciu a contestat această decizie în instanță, cerând să fie reprimit la lucru pe motiv că cercetarea sa disciplinară a avut loc la mai mult de șase luni de la descoperirea faptei pe care a săvârșit-o. Avocatul laborantului a spus instanței că universitatea s-a raportat eronat la data de 24 martie 2016, când Andrea Minda a fost condamnată definitiv, pentru că, de fapt, faptele reținute în sarcina lui Suciu au fost săvârșite în 2012.

Instanța a admis însă explicațiile juristului UEM, în sensul că laborantul s-a bucurat de prezumția de nevinovăție și că a fost concediat abia după ce toată lumea a citit rechizitoriul și s-a convins că lucrurile sunt într-adevăr foarte grave. „Decizia de concediere a fost emisă în termenul de 30 de zile calendaristice de la data când faptele săvârșite de către contestator au fost calificate abateri disciplinare grave”, a reținut Tribunalul Caraș-Severin. Și a și explicat de ce nu e depășit termenul legal prevăzut de Codul Muncii. „De la data de 21.06.2016 când faptele săvârșite de către Vasile Suciu au fost calificate abateri disciplinare grave și până la data de 19.07.2016, de emitere de către Rector a deciziei de concediere, se poate observa că decizia de concediere contestată nu este tardiv emisă, așa cum susține contestatarul”, a apreciat Tribunalul Caraș-Severin. Instanța de fond a mai stabilit că decizia de concediere cuprinde toate elementele obligatorii prevăzute de Codul Muncii, că este temeinică și legală, ca atare, laborantul Vasile Suciu trebuie să-și caute de lucru în altă parte. Asta dacă nu cumva va avea câștig de cauză la Curtea de Apel Timișoara, el atacând deja decizia instanței cărășene.

Muzeul TM

CITEȘTE ȘI:

ABERANT. Ca la noi, la nimeni! Profesoară coruptă la catedra Universității „Eftimie Murgu”, cu sprijin din interior!

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/