Ultimul supraviețuitor! Consilierii votează decernarea titlului de cetățean de onoare pentru veteranul de război Nicolae Streian

nicolae streian

Consiliul Local al municipiului Lugoj va aproba conferirea titlului de cetățean de onoare al municipiului Lugoj domnului profesor Nicolae Pavel Streian, veteran de război și ultim supraviețuitor al bătăliei de la Păuliș, din Al Doilea Război Mondial (1944).

Solicitarea a venit din partea Asociației Naționale „Cultul Eroilor” – Regina Maria, înregistrată la Primăria Municipiului Lugoj în data de 26 iulie 2021.

„Având în vedere întreaga sa carieră, conferirea titlului de cetățean de onoare al municipiului Lugoj domnului Streian Nicolae ar răsplăti întreaga sa activitate și ar contribui la promovarea municipiului Lugoj”, scrie în motivarea trimisă Consiliului de reprezentanții asociației lugojene a veteranilor de război.

Nicolae Streian s-a născut la Gladna Română, în data de 4 ianuarie 1924. Timp de 35 de ani a predat matematica la Liceul „Coriolan Brediceanu”, Liceul „Iulia Hasdeu” și Școala Generală Nr. 2 din Lugoj. Este membru de onoare al Asociației Naționale „Cultul Eroilor” – Regina Maria – general G. P. Tocineanu, Lugoj. Printre alte distincții, profesorul Streian a primit titlul de cetățean de onoare al comunei Păuliș din județul Arad, cetățean de onoare al comunei Fârdea din județul Timiș, Cheia Orașului Lugoj (conferită în anul 2012) și Crucea Comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial (1941-45). Pe diploma emisă de Primăria comunei Păuliș este specificat faptul că profesorul Streian, în calitate de membru al Detașamentului Păuliș, s-a distins prin „fapte remarcate ca fiind acte de bravură deosebită, demne de a intra în istoria comunei Păuliș”.

În acest an, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război (29 aprilie), a fost felicitat prin mesaj personal de către Ministrul Apărării Naționale, general Nicolae Ionel Ciucă, precum și de primarul Claudiu Buciu, inclusiv pe site-ul oficial al Primăriei.