Ultimele două mori de apă reabilitate în acest an de Acasă în Banat. Fii și tu voluntar!

casinoherculane by sungarden

Încă două mori de apă din județul Caraș Severin vor fi renovate anul acesta de Acasă în Banat. Voluntarii se vor concentra, între 16 și 18 octombrie, pe reabilitarea a două construcții din satul Pârvova, vechi de peste 100 de ani. 

„Am ales să mă implic în acest proiect pentru că îmi pare rău de fiecare obiect al trecutului care rămâne în uitare, nefiind valorificat pe măsura potențialului său. Mă bucur să văd cum atâția oameni rezonează cu această cauză și au venit alături de noi. Împreună salvăm nu doar mori, ci și oameni și comunități. Aștept cu nerăbdare ultimă acțiune unde sper să revăd mulți prieteni vechi ai morilor”, spune Andrei Amarghioalei, shop manager Orange România și coordonator al proiectului.

Două din cele 6 mori de apă existente în satul Pârvova, Lăpușnicel vor fi renovate. Alături de localnici, voluntari din toată țara vor repara Moara Osoina și Moara din Cheia, iar renovarea implică schimbarea acoperișurilor, repararea fundațiilor, ecologizarea albiei râului Lăpușnicel, tratarea lemnului, confecționarea unui nou pod pe ierugă și refacerea stăvilarului. La final vor fi montate marcaje, indicatoare și plăcuțe informative cu denumirea tuturor morilor de apă din sat. În acest fel, morile sunt incluse în circuitul turistic local și vor putea fi descoperite mult mai ușor de vizitatorii sosiți în zonă.

Voluntarii care doresc să participe la acțiunea morilor de apă se mai pot înscrie până în 12 octombrie, completând acest formular.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Acțiunea are și o însemnătate specială – la finalul reabilitării, asociația își va îndeplini obiectivul pentru anul 2020, acela de a repara 10 mori de apă cu valoare istorică și turistică.

„Această acțiune din încheierea proiectului marchează și ultima noastră intervenție pe anul 2020 asupra morilor de apă din Caraș-Severin, cu scopul de a le reda frumusețea și mai ales, utilitatea. Cele două mori din Pârvova alese spre renovare nu mai funcționează de mai bine de 10 ani. Ne dorim ca la finalul celor două zile de lucru intens, morile să fie repuse în funcțiune și să macine făină ca odinioară. În acest mod, localnicii vor putea relua, păstra și transmite mai departe această tradiție străveche”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.


Zece mori de apă din localitățile Gârnic, Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) și Pârvova (comuna Lăpușnicel) vor câștiga prin acțiune valoarea turistică și vor ajuta comunitățile să-și reia activitățile specifice. Fundația Orange susține Acasă în Banat și a finanțat acțiunea cu 32.000 de lei.


untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/