Potabilitatea apei în municipiul Caransebeș a fost tema de discuție a primarului Felix Borcean cu președinții asociațiilor de proprietari și cu reprezentanții Aquacaraș.
Deși Claudia Bologa, șefa laboratorului Aquacaraș Caraș-Severin, a susținut permanent că apa pleacă din uzina de apă potabilă, oamenii au contrazis-o constant și au invitat-o în special dimineața să vină să ia probe de apă din toate cartierele pentru că ei au tot făcut reclamații la care nu a răspuns nimeni.
Primarul Felix Borcean le-a propus chiar un exercițiu de imaginație celor de la Serviciul de gestionare a rețelelor de apă din județ: ce s-ar întâmpla dacă niciun caransebeșean nu ar mai achita factura la apă o lună?
„Nu cred că oamenii aceștia au venit permanent la Primărie pentru că cineva ar încerca să trișeze în legătură cu calitatea apei în Caransebeș. Este o problemă pe care și societatea Aquacaraș o recunoște, o resimțim și noi, apa în municipiu nu este o apă de calitate. Am încercat să fiu cât se poate de obiectiv, dar și eu locuiesc la bloc și sunt unul dintre consumatorii care nu beneficiază de fiecare dată de apă potabilă la robinete. E adevărat că nu permanent este tulbure, dar este o problemă care ne afectează. De aceea le-am propus să mai fim împăciuitori două săptămâni, să vedem ce se întâmplă în urma măsurilor pe care o să le ia societatea pentru repararea acestei probleme. Dacă nu, o să mă duc în Consiliul de Administrație de la Aquacaraș să propun diminuarea tarifului la apă strict în Caransebeș”, ne-a declarat edilul urbei. Felix Borcean a mai spus că municipiul are un vot în Consiliul de Administrație, ceea ce înseamnă un procent de 6%. Primarul este convins că dacă există unitate, pe baza semnăturilor tuturor cetățenilor municipiului, se poate solicita reducerea tarifului la apă.
Ștefan Stănoiu, șeful departamentului Comercial al Aquacaraș, spune că era informat despre problemele pe care le reclamă oamenii mai ales pe rețelele de socializare, calitatea apei fiind o problemă mai veche în Caransebeș.
„Am avut și cu domnul primar mai multe întâlniri la Prefectură cu această problemă a calității apei, atunci încercam să menținem aceeași propunere de deviere a pârâului Dalci pentru a opri turbiditatea apei din lacul Zervești, care nu s-a rezolvat nici până acum. Din buletinele de analiză pe care le facem zilnic apa este potabilă în momentul de față. Dar e adevărat că sunt zone unde apa este afectată de rețelele vechi ale imobilelor. Am notat străzile care sunt afectate. Intenționăm să facem un program de spălare a rețelelor din aceste zone, astfel încât să crească calitatea apei. Acum vom monta unele vane de golire ale rețelelor ca să facem spălările pe fiecare capăt de rețea.”, ne-a precizat Ștefan Stănoiu, șeful departamentul Comercial Aquacaraș.
O parte dintre problemele actuale ar putea dispărea din primăvara anului viitor, când se va porni noua uzină de apă. Rețeaua este schimbată în mare parte, dar se mai lucrează la racordarea imobilelor la noua rețea. Până în prezent au fost racordate aproximativ 80% dintre imobile.