Ultimatum dat României de Comisia Europeană! Termen două luni pentru anihilarea bombei ecologice din Caraş-Severin!

România ar putea fi amendată dacă nu adoptă în două luni măsuri pentru a se conforma regulilor Comisiei Europene (CE) în ceea ce privește deșeurile miniere, a transmis miercuri executivul european, după ce a anunțat că trimite României o scrisoare formală de notificare.

„Comisia Europeană trimite României o scrisoare formală de notificare privind eșecul de a adopta măsuri pentru a se conforma cu regulile Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) asupra deșeurilor miniere”, informează instituția într-un comunicat.

Pe 21 iulie 2016, CJUE a decis în favoarea CE și a declarat că România nu a adoptat măsurile adecvate pentru a preveni ridicarea prafului de la suprafața iazului de decantare Boșneag, din orașul Moldova Nouă, județul Caraș-Severin.

„În special, în timpul perioadelor cu vânt, acest iaz de decantare este o sursă majoră de poluare și o amenințare pentru sănătatea localnicilor din Moldova Nouă, România și Veliko Gradište, Serbia”, atenționează Comisia.

„Conform Directivei 2006/21/EC, statele membre trebuie să se asigure că resturile rămase în urma extracției sunt gestionate fără să pună în pericol vieți umane sau să afecteze mediul înconjurător. Directiva interzice abandonarea deșeurilor rezultate în urma extracțiilor. Mai mult, dacă România nu acționează în două luni, Comisia poate raporta România din nou la CJUE, caz în care țara se va confrunta cu amenzi”, informează CE.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

În plus, Comisia Europeană cere României să rezolve problema emisiilor fabricilor, pentru a oferi asigurarea că emisiile din aer se încadrează în normele stabilite de UE. „Directiva Emisiilor Industriale are scopul de a preveni, reduce și, pe cât posibil, să elimine poluarea generată de activitățile industriale. Directiva conține cerințe specifice permisive pentru fabricile cu combustie și valori limită maxime pentru emisiile poluante de dioxid de sulf, oxid de azot și praf.

Pentru fabricile industriale, România nu deține o asigurare permanentă că emisiile din aer nu depășesc valorile limită ale emisiilor stabilite de legile Uniunii Europene. Astfel, executivul trimite autorităților române o scrisoare suplimentară de informare”, informează CE.

Iazul de decantare Boșneag aparține companiei de stat Moldomin Moldova Nouă, intrată în faliment în 2010. De ecologizarea acestuia răspunde statul român.

publicitate si promovare online banner maxagro
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/