Aproximativ 890.000 de alegători din Timiș și Caraș-Severin sunt așteptați la urne să își decidă viitorii parlamentari și președintele pentru următorul mandat. Urmează trei duminici consecutive de alegeri.
România intră în linie dreaptă pentru trei runde succesive de alegeri: primul tur al prezidențialelor pe 24 noiembrie, alegerile parlamentare pe 1 decembrie și turul doi al prezidențialelor pe 8 decembrie. Toate acestea vor decide viitorul politic al țării: președintele României pentru 5 ani, respectiv componența Parlamentului pentru mandatul 2024-2028, marcând direcția politică și legislativă a țării în anii ce vin.
Organizarea scrutinelor mobilizează resurse semnificative. În Timiș vor fi organizate 619 secții de votare, dintre care 207 sunt în Timișoara. Pe listele electorale sunt înscriși aproximativ 630.000 de alegători. În Caraș-Severin se vor deschide 364 de secții de votare care-i vor deservi pe cei circa 260.000 de alegători înscriși pe listele electorale.
În Timiș, Prefectura Timiș este răspunzătoare pentru desfășurarea în siguranță a procesului de votare. Buletinele de vot au sosit deja la Timișoara și sunt depozitate în sala de sport a liceului de pe Calea Aradului. Sunt pregătite pentru zilele de vot, la fel ca toate celelalte materiale necesare votului – ecusoane sau ștampile.
„Sunt trei duminici succesive în care vom avea trei tururi de scrutin. Discutăm de peste un milion de buletine de vot care vor trebui împărțite, sub pază armată, în 619 secții de votare, dintre care 207 sunt în Timișoara. Preluăm buletinele așa cum au venit din tipografie, le împărțim pe secții de votare, pe localități, și cu o zi înainte de momentul votului, sâmbătă de la 1 dimineața va trebui ca fiecare din aceste buletine să ajungă până în secția de votare.”, a declarat prefectul de Timiș Mihai Ritivoiu.
De menționat și că, la Timișoara, parada de 1 Decembrie va fi una mai restrânsă, anul acesta, din cauză că polițiștii, pompierii, jandarmii și celelalte forțe de ordine sunt implicate în procesul de vot, asigurând paza secțiilor de votare.
La urne, alegătorii trebuie să prezinte un act de identitate valabil. Secțiile de votare vor fi deschise în fiecare duminică a votului între orele 7 și 21. Alegătorii pot afla AICI care este secția de votare la care trebuie să se prezinte în duminicile votului. Numerotarea secțiilor de votare organizate în Caraș-Severin este disponibilă AICI, iar pentru Timiș – AICI.
14 candidați sunt înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni. Informații despre aceștia puteți accesa pe site-ul Biroului Electoral Central. Potrivit sursei citate, la nivel național 2.915 persoane candidează pentru o poziție de senator și alte 7.811 pentru cea de deputat.
În Timiș sunt înscriși în cursa pentru Parlament 241 de candidați pentru Camera Deputaților și 84 pentru Senat. În Caraș-Severin: 151 candidați pentru Camera Deputaților și 53 pentru Senat.
În urma organizării alegerilor parlamentare din 1 decembrie, Timișul va avea alocate 10 mandate de deputați și 4 de senatori, iar Caraș-Severin va beneficia de 5 mandate de deputați și două de senatori. Alocarea mandatelor se face conform normelor de reprezentare stabilite de lege, respectiv populația fiecărei circumscripții electorale.