UCM Reşiţa trebuie scoasă din insolvenţă! Premierul Grindeanu îl trimite pe ministrul Economiei să rezolve problema!

explo 1000x200

Sorin Grindeanu a promis că săptămâna viitoare ministrul Economiei va fi la Reşiţa tocmai pentru a discuta şi lămuri toate aspectele legate de problema insolvenţei UCMR şi, mai ales, a ieşirii acesteia din starea care nu-i permite acum să participe la licitaţii!

Premierul spune că Executivul a depus la Parlament Legea Investiţiilor Strategice, o lege care defineşte clar cele trei domenii strategice pentru România şi unde achiziţiile se vor face în funcţie de interesul strategic al României, cu respectarea prevederilor Comisiei Europene, evident! Potrivit premierului, cele trei domenii strategice sunt: energia (inclusiv partea de energie regenerabilă – cu tot cu cea hidro), industria de apărare şi infrastructura de transport. „UCM Reşiţa a produs componente şi piese pentru toate aceste trei domenii şi va trebui să revină la acel tip de producţie dacă doreşte să iasă din situaţia actuală”, a explicat Grindeanu.

„Pe componenta UCMR este situaţia pe care dvs. cred că o cunoaşteţi foarte bine, din păcate. O emblemă a industriei româneşti, nu doar cărăşene sau bănăţene, se află în această situaţie. Dânşii sunt furnizori pentru industrii-cheie de la noi din ţară, fie că vorbim de energie hidroelectrică, fie că vorbim de o componentă de apărare, chiar şi pe transporturi. Situaţia economică în care se află acum nu le permite să intre în competiţie cu alte companii de același tip, fiind în insolvenţă. Ştiţi toată treaba. Eu i-am asigurat de următorul lucru: cât mai rapid, în judeţul dvs. şi la Reşiţa, va veni ministrul Economiei. De ce? Vă şi spun de ce, că, aşa, fără a se întâmpla ceva şi să rămână doar la stadiul de vizită, nu rezolvăm nimic”, a afirmat premierul României. Rezolvarea situaţiei cu insolvenţa UCM Reşiţa ar permite acesteia să se înscrie la licitaţii şi să primească o bună parte din lucrările pe care statul intenţionează să le desfăşoare în acest an, punctul forte fiind industria de apărare.

„Noi, prin bugetul de anul acesta, pe Apărare am alocat 2% din PIB. Mare parte din investiţiile – şi am spus cu toţii acest lucru – pe care le vom face în sectorul apărării dorim să se desfăşoare în industria românească, în industria autohtonă, astfel încât să reuşim să o dezvoltăm, să reuşim să creăm noi locuri de muncă, să dăm un impuls acestei industrii româneşti. Ar fi o componentă pe care se poate dezvolta şi UCMR-ul”, a subliniat Sorin Grindeanu la Reşiţa. La ora actuală, UCM Reşiţa nu mai produce componente de niciun fel pentru industria de apărare, dar dacă ar ieşi din insolvenţă, prin transformarea datoriilor în acţiuni, atunci ar putea să se retehnologizeze şi să intre, din nou, pe această nişă.

„O să avem în Parlament, în perioada următoare, ceea ce şi domnul preşedinte [Dragnea n.n.] a spus de foarte multe ori, şi noi am spus de la Guvern, acea lege a investiţiilor strategice, un cadru, mai exact, pe care îl vom face în concordanţă cu Comisia Europeană. Nu vreau să fiu greşit înţeles, dar acolo, în special, vor fi investiţii care se vor duce spre trei mari domenii: transporturile, energia şi apărarea, astfel încât acest cadru legislativ pe care îl vom crea să impulsioneze proiectele de dezvoltare pe aceste trei domenii. De asemenea, va ajuta – acest cadru – UCMR-ul, fiind furnizor pe toate cele trei componente. Şi în transporturi, şi pe apărare şi, mai ales, pe sectorul energetic, fiind furnizori pentru Hidroelectrica”, a mai declarat premierul Sorin Grindeanu în conferinţa de presă de la Reşiţa.

Premierul Sorin Grindeanu s-a aflat vineri într-o vizită de lucru în municipiul Reşiţa, prilej cu care a făcut şi o trecere în revistă a Uzinei Constructoare de Maşini din localitate, în conferinţa de presă de la sediul PSD Caraş-Severin vorbind şi despre soluţiile pe care le-a identificat pentru redresarea uzinei.

banner 970 x 250