Tribunalul București a decis intrarea în faliment a UCM Reșița, cea mai veche uzină din România!
„UCM Reşiţa SA informează publicul larg că, prin Hotărârea intermediară pronunţată la data de 01.04.2025 în dosarul nr. 75017/3/2011 de către Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a Civilă, a fost dispusă deschiderea procedurii falimentului în formă generală faţă de UCM Reşiţa SA”, a transmis Bursa de Valori București.
Anul trecut, UCM Reșița a fost preluată de Hidroelectrica prin Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice. UCMR a fost vândută către UCMH pe 11 martie 2024. În mai 2024, Hidroelectrica a anunțat că bugetul estimativ care urma să fie alocat către UCMH pentru 2024-2028 va fi de 1 miliard de lei. Practic, s-a intrat într-o nouă etapă.
Odată cu sentința Tribunalului București, Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, anunță că Hidroelectrica va construi un al treilea hidroagregat la hidrocentrala de la Băile Herculane: “Acolo funcţionează deja două turbine, dar va fi instalată una nouă cu o putere instalată mai mare: 14,7 MW. În acest moment, există o centrală de suprafaţă, situată la piciorul barajului, echipată cu 2 turbine Francis, una de 2 MW, iar cea de-a doua de 5 MW. Noua investiţie Hidroelectrica de la Cerna – Belareca va folosi apa de două ori: o dată prin uzinarea apelor din barajul Cornereva, a doua oară prin debuşarea în lacul Herculane.”
Hurduzeu spune că nu întâmplptor a insistat pentru modernizarea DJ 608, proiect pus pe picioare în primul său mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Investiţia este o veste excelentă pentru Banatul Montan din patru perspective, adaugă acesta: “Am început să contăm la nivel naţional. Relaţia foarte bună pe care am cultivat-o cu actuala conducere a Hidroelectrica contribuie la acest interes arătat judeţului nostru. Vom produce energie electrică suficientă pentru a acoperi necesarul Banatului în general. Asta este şi o veste bună pentru investitorii în zona industrială. Se confirmă ceea ce am spus: va fi mult de lucru în următorii ani la UCM Hidroelectrica Reşiţa. Evident, punerea în funcţiune a celui de-al treilea hidroagregat va aduce cu sine noi locuri de muncă. Punerea în funcțiune a amenajării va conduce la suplimentarea capacității medii de producție de energie electrică cu 40,2 GWh/an. Mai mult, prin acumularea unui volum util de 7,11 milioane metri cubi de apă în barajul de la Cornereva, se va asigura capacitatea de stocare a aproximativ 4,15 GWh de electricitate.”