Turnul de la Grădinari, noul „pacient” al Ambulanței pentru Monumente Banat

turnul de la gradinari
po 1000x100px (4)

Ambulanța pentru Monumente se reîntoarce în Caraș-Severin pentru a salva silueta de pe dealul de la Grădinari.

„Ambulanța pentru Monumente Banat” este un proiect implementat în județele Timiș și Caraș-Severin de Asociația „Prin Banat” și sprijinit de The Prince’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea.

Asociația „Prin Banat” intervine, în acest an, pentru salvarea turnului de la Grădinari, după ce în 2021 același ONG a efectuat lucrări la turnul de alimentare al fostului furnal din Bocșa Montană. Acțiunea de la Grădinari este programată pentru sfârșitul verii, în perioada 13 august – 3 septembrie.

„Silueta zveltă a turnului de pe dealul din Grădinari este o imagine arhicunoscută a Banatului montan. Turnul singuratic este tot ce a mai rămas din fosta biserică din sat, care a purtat numele de Cacova. Acest monument reprezintă o mărturie importantă a istoriei locale, iar restaurarea lui este vitală pentru menținerea patrimoniului cultural al regiunii.”, precizează reprezentanții Asociației „Prin Banat”.

Pentru intervenția din această vară, s-a lucrat încă din octombrie 2022 când, în cadrul proiectului cultural „A week for Monuments”, a fost realizat în Timișoara structura coifului care urmează să fie montat în perioada 13 august – 3 septembrie. În paralel, se va interveni asupra coronamentului turnului.

headerexpress cc

Cei interesați să participe la restaurarea turnului de la Grădinari sunt așteptați să se înscrie în proiect, urmând ca transportul, cazarea și masa să fie asigurate de către organizatori. Pentru înscrieri intră aici: https://inscrieri.ambulanta-pentru-monumente.ro/

Proiectul „Ambulanța pentru Monumente” își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante, aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps, cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunităților locale, sub supravegherea și îndrumarea specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice

FOTO: Asociația Prin Banat