Turnul de apă din zona Fabric ar putea ajunge în patrimoniul Timișoarei, pentru a fi pus în valoare. Primăria a început procedurile în acest sens.
Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei, anunță că sunt șanse ca turnul de apă din zona Fabric să ajungă în patrimoniul orașului.
„În urmă cu mai bine de doi ani, am demarat procedurile privind readucerea Turnului de Apă, situat pe strada Samuil Micu nr. 16 din Timișoara, în patrimoniul orașului. Terenul pe care acesta a fost construit aparține Timișoarei din anul 2012. Turnul a aparținut patrimoniului Timișoarei încă de la darea în folosință, în anul 1914. Imobilul este trecut în patrimoniul statutului român în anul 1969, multe documente lipsind din arhive. În anul 1974, statul român dă dreptul de administrare Muzeului Banatului, care renunță la acest drept după un an. Administrarea acestuia este preluată de către Fabrica de Tricotaje ”1 Iunie”, care e păstrat până astăzi, deși aceasta a intrat în faliment, iar procedura este aproape de finalizare”, a explicat Cosmin Tabără.
Viceprimarul Timișoarei spune că, în mai multe rânduri, a solicitat Ministerului Finanțelor trecerea turnului în proprietatea orașului, pentru a putea fi începute procedurile pentru reabilitarea acestuia.
„Din nefericire, Turnul de Apă nu figurează în evidențele statului român, nefiind niciodată completat formularul P4000. În urma presiunilor, la care nu am renunțat, chiar dacă primarul mi-a luat atribuțiile în ceea ce privește Direcția de Patrimoniu, am continuat să fac demersuri pentru salvarea acestui monument istoric”, a detaliat Cosmin Tabără.
Totuși, susține viceprimarul Timișoarei, acum, Fabrica „1 Iunie” a anunțat instituția că renunță la dreptul de administrare și că solicită radierea din evidența Direcției Fiscale. Prin urmare, Primăriei Timișoara îi revine sarcina de a continua toate demersurile necesare pentru obținerea proprietății depline a acestui monument istoric.
„Știu că acest lucru nu e posibil a se rezolva peste noapte! Dar eu personal mă angajez să sprijin toate măsurile ce se impun pentru preluarea acestui obiectiv în patrimoniul Timișoarei”, a explicat Cosmin Tabără.
Societatea Help Trans din Oravița angajează inginer în construcții civile. Se oferă salariu de 3000 de euro, net. Specialiștii în construcții și materiale, al producerii betonului și al exploatării...
Industria de cybersecurity a trecut de mult de granița unui simplu „lux” tehnologic, a devenit o necesitate absolută într-o lume interconectată, în care riscurile și atacurile cibernetice se multiplică...
Începând de astăzi, parcarea din fața Primăriei Moldova Nouă se adresează exclusiv cetățenilor! Primarul Adrian Torma consideră că locurile de parcare din fața instituției pe care o conduce trebuie...
Help Trans angajează inginer construcții civile – 3000 euro net!
CYBER FORUM 2024 – Timișoara devine capitala securității cibernetice, pe 14-15 noiembrie, 2024
Cristale și canabis, distribuite minorilor din Timiș! Percheziții DIICOT
Un liberal lângă PSD. Nicolae Robu i se alătură lui Alfred Simonis în calitate de consilier personal
Tel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281